Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, februari 19, 2021

I England har man tagit beslutet att ge första dosen av covidvaccinet och sedan vänta 12 veckor till nästa dos.

 

 Har man gjort rätt?

Det har kommit åtminstone en del av svaret från Israel. Där har man nu vaccinerat cirka hälften av befolkningen och nu finns en studie där man följt upp 500 000 personer som fått vaccin, och noterat för varje dag efteråt hur många fall av Covid  19 som inträffade. Sammanlagt var det över 3000 under de första tre veckorna. Så här fördelade sig siffrorna.

Man noterade under de första åtta dagarna en daglig ökning av antalet covid-19 fall jämfört med hur många det skulle ha varit om man inte vaccinerat.

Dag 8-14  skedde det sedan en daglig minskning och på den fjortonde dagen var det ungefär så många fall som det skulle ha varit om man ej vaccinerat. Men sedan fortsatte antalet fall att minska dagligen och dag 21 hade man nått en effektivitet med 90 procent, dvs antalet fall hade minskat med 90 procent.


Nu frågar sig vän av ordning varför ökade antalet fall de första dagarna och speciellt första veckan. Forskarna tror att det var en ordningsfråga . De som vaccinerats har troligen betraktat sig som immuna från dag O , men så är ju inte fallet. Det tar tid för immunsystemet att bygga upp immuniteten och det blir en platå först efter tre veckor men den platån är hög alltså 90 procent.

OK, gjorde Storbritannien rätt? Forskarna säger att  immunitet sitter kvar åtminstone  nio veckor baserat på andra undersökningar, man hade inte data för längre tid då rapporten skrevs och det är fullt möjligt att immuniteten finns kvar i 12 veckor. Efter infektionen med Covid-19 vet man nu att immuniteten finns kvar i kroppen i åtminstone nio månader ( man har ej data ännu för längre tid).

Ännu så länge kan britterna vara trygga med  att man skjutit fram andra dosen.

 

Källa  ”Estimating the effectiveness of the Pfizer COVID-19 BNT162b2 vaccine after asingle dos” 

1 kommentar:

  1. Have you ever been in a situation when during a trip, or after a party, we had to share expenses with friends? I bet you did. We all had at least once in our life this eternal problem of splitting expenses fairly. https://cxdojo.com/product-drama-podcast-9-how-to-lead-a-startup-during-a-pandemic

    SvaraRadera