Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, juli 23, 2023

En bild kan säga mer än tusen ord.


 Tim Spector professor i medicins epidemiologi vid King's college i London presenterar sin forskning i videon som presenteras här. Han menar att  microbiotan  dvs de mikroorganismer vi härbärgerar främst i tjocktarmen men också i och på andra organ till exempel hud, munhåla mm. Han säger att man bäst beskriver mikrobiotan som ett nyupptäckt organ som i sig innehåller lika många celler som finns i vår kropp och många gånger fler gener.

Han säger att mikrobiotan har stor betydelse för vår kropp.  Bilden jag illustrerar med kommer från videon och visar hur skillnad mellan en frisk individs mikrobiota och en sjuklig individs. Här är individerna katter men det gäller givetvis i lika hög grad vi människors hälsa. Bilderna nedanför ifrågakommande katt illustrerar skillnaden i mängd av olika växter i karg ökengjord  och välgödslad trädgård. MEN bilden skulle lika väl kunna illustrera hur vi kan göra för att få mer mångfaldig tarmflora som gör oss friskare. Tim Spector sammanfattar viden med detta ord  Diversity- och menar att den kost vi  äter bör vara mångsidig, till exempel bör vi äta frukt och äpplen med olika färg då färgerna signalerar en del om innehållet. Fibrer oerhört viktigt då detta är en del av bakteriernas föda. Se därför denna intressanta video.  What Role Does our Microbiome Play in a Healthy Diet? - with Tim Spector - YouTube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar