Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, juli 01, 2023

Hjärnan och sömn

Sömn är inte enbart vila.

Det finns mycket som vi inte vet om vad som händer i hjärnan då vi sover. Man har till och med sett att hjärnan under sömnen kan vara mer aktiv  än i vakenhet. Sömnen delas in i flera stadier baserade på hur hjärnans elektriska aktivitet ser ut på EEG men också på muskeltonus och ögonrörelser. Ett alldeles speciellt stadium är REM-sömn, där REM är en förkortning för engelskans Rapid Eye Movement i översättning: snabb ögonrörelse. REM-sömn kallas även drömsömn. Hjärnan har en spontan ständig elektricitet.  Detta beror på att nervsignalerna som sänds mellan olika nervceller är elektriska signaler. Under REM-sömn är den elektriska aktiviteten liknande den i vaket tillstånd. Vid de andra sömnstadierna förändras hjärnaktivitet på EEG.   


 Under det första stadiet av icke-REM-sömn kallat stadium N1 börjar avkopplingen från vakenhet, de elektriska vågorna på EEG blir långsammare. Musklerna blir mindre spända. 


N2 är det andra stadiet av icke-REM-sömn. Då saktas hjärnvågorna ned ytterligare  på EEG. Det kan dock förekomma kortare perioder med ökad aktivitet. Under denna fas sjunker kroppstemperaturen, hjärt-och andningsfrekvens ännu mer. 


I N3 stadiet går hjärnaktiviteten ner ytterligare. Samma händer med andning och hjärtfrekvens. Detta är det djupaste sömnstadiet och kroppen är mycket avslappad. Under detta stadium då det är absolut svårast att väcka någon.



Bra sömn gör hjärnan friskare:

 

Under sömnen sker renhållningsarbetet i hjärnan i huvudsak. Det är då gifter, biprodukter från ämnesomsättningen transporteras bort från hjärnan. Exempel på sådant avfall kan vara ämnen som ansamlas vid degenerativa sjukdomar. Borttransporten sker via det glymfatiska systemet som utgörs av utrymmet mellan cellerna i hjärnan. I vaket tillstånd är det mycket trångt om utrymmet, men i sömnen då hjärnan är mindre aktiv ökar utrymmet kraftigt och ger passage av större mängder avfall. Under djupsömnen då hjärnaktivitet är som lägst är det glymfatiska systemet som aktivast mest effektivt.


.Hjärna och ryggmärg omges av ryggmärgsvätska. Det är denna vätska som passerar i det glymfatiska systemet och samlar upp avfallet. I Läkartidningen skriver man att vid Alzheimers och Parkinsons sjukdom finns ett försämrat flöde i det glymfatiska systemet. Samma gäller multipel skleros. En god och tillräcklig sömn är viktig för att hålla skadliga ämnen borta från hjärnan. 


Det finns en mängd följder för hjärnan av en otillräcklig sömn. Man har funnit att bristande sömn kan påverka

  1. Omdöme. Trafikolyckor kan vara följd av detta. 

  1. Sinnesstämning. Nedstämdhet och depression kan följa långvariga sömnstörning 

  1. Inlärningsförmåga. I sömnen bearbetas vad man lärt i vaket tillstånd och kunskap befästs samtidigt som en del sållas bort. 


Det finns en mycket att vinna för individen med en god sömn. Men också för samhälle och arbetsplatser är det viktigt att möjliggöra detta. Utsövda gör bättre arbete. Flera friska ger bättre ekonomi. 

 

Vi vet ganska lite om sömnen men vi vet flera sätt att förbättra den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar