Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, juli 30, 2023

En bok om att äta nyttig mat som samtidigt är bra för planeten--- Näringsjägaren

 Boken näringsjägaren är ett ambitiöst projekt av "firman" Food Pharmacy. Den vill förmedla kunskapen om att äta nyttig mat  för oss mänskor, vilket innebär föda som inte gör oss feta eller sjuka eller både och. På samma gång vill man rädda vår jord och genomgående tema i boken är  en kombination av nyttig kost både för jord och mänska.


Man kan säga att boken är en lärobok om hur man gör för att uppfylla dessa mål. Näringskompassen är en metod för att välja bra mat.  Denna hjälper till att välja så varierad mat som möjligt genom poängsättning. Den består av olika komponenter som exempelvis grönsaker och man får poäng för varje grönsak man äter. Men man får bara en poäng per dag för varje, vilket innebär att äter man till exempel tre tomater om dagen får man en poäng. På det sättet vill man sträva efter att öka variationen. Det är ju väl känt att genom att äta grönsaker med olika färger får man i sig olika näringsämnen, vitaminer mm.

Boken är kritisk till hur vi äter i Sverige och västvärlden.  Problemen är bl a för mycket socker, olämpliga fetter och för lite fibrer. En annan typ av problem är att experter bagatelliserar de hälsoproblem som orsakas av felaktig komponerad föda. Man skriver att ohälsosam mat är i nuläget en större hälsofara i Sverige än rökning och alkohol.

Pedagogiskt poängteras att genom att gradvis göra små förändringar kan  successivt ett bättre kosthåll utvecklas.

Näringsjägaren understryker hur värdefull en förändring av det vi äter är för att den jord vi lever på. Den klimatmässiga kostnaden  redovisas för varje beskriven maträtt.

Vad kan jag själv använda som förändrar min kost. Inte mycket. Kombinerar ju redan flera dieter och sätt att leva. Swanks och Jelineks dieter mot MS, FODMAP  och dessutom försöker jag äta så att det passar med min dygnsrytm, dvs äta inom en viss tid varje dag. För närvarande är fönstret cirka 6-7 timmar men varierar. En sak kommer jag emellertid att använda: bokens recept på syrade grönsaker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar