Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, juli 26, 2023

Vägen till en gladare mage

 



På kunskapskanalen SVT kan man se ett programmet Vägen till en gladare mage.  Den visar sex personer som har ordentliga magproblem som får prova olika metoder för sina besvär. Allt under kontroll av medicinsk personal och kunnig dietist. Det visar på olika metoder att  komma till rätta med besvären, men i slutet av programmet när man summerar upp hur det gått visar det sig att man i många stycken landar i metoder som i sig  är ganska lika, nämligen i att låta bli så kallad skräpmat, äta mindre kött och mer,  mycket mer med frukt och grönt. Inte minst handlar det om att försöka vårda och eller skaffa goda bakterier i tarmen.

Man kan se Vägen till en gladare mage här eller på SVT play. Rekommenderas som inspiration. Jag tror att det  här med en mer välmående tarm är bra för min MS och för en del annat också. Numera är ju kosten ett viktigt inslag i behandlingen av MS. När  man tittar på ärftlighet av MS är cirka 25 procent ärftligt vilket man vetat länge. Det betyder att 75 procent är omgivningsberoende. Det finns så mycket man kan göra själv.  Detta gäller inte minst tarmbesvär som IBS .

Många av de kroniska  sjukdomar som ökar så i västvärlden och också i utvecklingsländerna  är livsstilssjukdomar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar