Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, juli 18, 2023

Fasta ger autofagi- en viktig process för bevarande av god hälsa


 


Autofagi är en process som sker i lysosomer, runda partiklar i celler och det är en kvalitetskontroll av cellen. Under processen tas skadade, giftiga eller överflödiga komponenter i cellerna bort. Dessa kan om de blir kvar skada cellen. den återbrukar också komponenter under fasta. Lysosomer  innehåller enzymer som kan bryta ned många olika ämnen och också återvinna. Därvid ger autofagi  cellen snabb tillgång till bränsle för energifrisättning och byggstenar för återuppbyggnad, vilket är livsnödvändigt vid näringsbrist och andra typer av stress. Autofagi kan också förstöra invaderande bakterier och virus kan oskadliggöras. 

På Youtube kan man se en animering av detta.

 

AMPK är ett enzym som reglerar en stor del av kroppens ämnesomsättning och aktiveras när kroppens tömmer sina glukosförråd vid exempelvis konditionsträning och fasta. Dess aktivitet är viktig för att igångsätta autofagi. 

AMPK hämmar ett annat enzym m TOR som är en viktig komponent i motsatta aktiviteter nämligen reglering av celltillväxt och celldelning, cellöverlevnad, syntes av proteiner med mera. Enzymet mTOR aktiveras då man intagit föda och metabolismen ökas. Cellerna börjar delas och tillväxa. När man fastar och glukos förbrukas hämmas mTOR av AMPK och autofagiprocessen kan starta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar