Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, juli 21, 2023

Video om fasta - Vad händer i kroppen

  


Professor Roger Seheult  associate professor vid University of Califoria, Riverside School of Medicine och assistant clinical professor vid  School of Medicin and Allied Health vid Loma Linda. Dessuom verksam som läkare i Beumont. Han arbetar med utbildningsföretaget Med Cram som har ett antal videor på Youtube och deras videor har 150 miljoner visningar. Jag har tittat på ett antal av deras videos och tycker att de är seriösa, neutrala och kunskapsrika samt ligger framme i att följa forskning. Jag har nu sett videon This Is What Happen To Your Body  In The Fasted State med Seheult som handlar om fasta och närmare bestämt intermittent fasta. 

Han talar om tre typer av intermittent fasta.  

I Det är dels en fasta om 72 timmar där han talar om en undersökning som gjordes på cancerpatienter som behandlades med kemoterapi. Normalt sjunker antalet vita blodkroppar under sådan terapi men det skedde inte hos dessa cancerpatienter. 

II Det handlade också om 5/2 dieten där man får äta normalt i fem dagar per vecka och fasta i två dagar. Den fastan innebär att man får äta en viss mängd kalorier. 

III Slutligen talar han den intermittenta fastan som innebär att man har ett fönster som begränsar den tid man skall äta. Tidsfönstret kan variera men som vi sett tidigare kan det vara exempelvis åtta, tio eller tolv timmar. Han berättar bl a om en studie med överviktiga diabetespatienter som utgjordes av dels en experimentgrupp och en kontrollgrupp. I övrigt var grupperna lika. Experimentet skulle äta under en tiotimmarsperiod mellan klockan 8 på morgonen till klockan 6 på kvällen. Man fick äta vad man ville under den tiden.  

I kontrollgruppen fanns inga restriktioner avseende när de fick äta och de fick äta vad de ville precis om experimentgruppen. 

Man tittade på och följde blodsocker, HbA1c samt deras vikt  

HbA1c är ett mått på hur blodsockret legat under en länge tid upp till tre månader. Ibland kallas det långtidssocker. 

Man följde grupperna i tolv veckor och efter detta var resultatet följande: 

 

fasteblodsocker 

HbA1c 

kroppsvikt 

Experiment grupp 

Sjönk med 26 mg  

/dl 

Sjönk 18 % 

Minskning 6.6 pund 

Kontrollgrupp 

 

Sjönk med 14mg/ dl 

Sjönk 8 % 

Minskning 1.8 pund 

kommentarer 

Diabetes diagnos ställs om detta är 126 mg/ml el mer 

Medicinering  mot diabetes brukar minska detta med 7 % 

Ett pund är cirka 0,45 kg 



 

 

Seheult berättor om positiva verkningar av fasta baserat på forskning han redovisar. 

I Metabolisk hälsa: 

  Mängden av visceralt (vitt) fett, ett inte så nyttigt fett som lagrar energi och isolerar kroppen, minskar. Det bruna fettet är ett nyttigt fett som förbränner energi och ger värme. Det vita fettet minskar under fasta. Det gör också fasteblodsockret liksom den så kallade insulinresistensen. Insulinresistens är ett tillstånd där kroppens celler inte reagerar normalt på insulin utan vid detta tillstånd kan insulin i blodet vara högt men kroppen beter sig som om det är brist på insulin. Följaktligen höga blodsocker samtidigt med höga insulinvärden. Kan leda till diabetes typ II. 

II Fettmassan minskar under träning men man behåller muskelmassa. 

III Bröstcancer: 

Om man fastar mindre än tretton timmar per dygn ökar risken för återfall i bröstcancer med 36 %. Man bör alltså fasta mer än tretton timmarför att minska denna risk. 

IV Hormoner 

Tre dagar in i en fasta är halten av mänskligt tillväxthormon trefaldigt högre. Det mänskliga tillväxthormonet kan minska mängden lagrat fett genom att använda det som energi. Vidare aktiverar tillväxthormon produktion av nya celler och förnyar organ samt ger muskeltillväxt. 

Tarmfloran 

Nyttiga bakterier i tarmen ökar. 

Råd 

Seheult ger följande råd om man vill börja fasta exempelvis med ett ät fönster. 

Bestäm hur mycket du vill sova: 7-9 timmar 

Inta inte några kalorier första vakna timmen. Vatten är okay även under fastetiden, 

Inta inga kalorier 3-4 timmar innan sänggåendet.  Att inte ha något i magsäcken före sänggåendet minskar risken för sura uppstötningar så kallad reflux. 



 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar