Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, oktober 03, 2006

Kan livstil vara ett sätt att hantera MS. Det tror George Jelinek

 

En bok om att hantera sjukdomen MS
George Jelinek är professor i akutmedicin. Omkring 1996 insjuknade han i MS, ett par år efter han fått en nyinrättad professur i detta ämne. Jag beställde idag den bok han skrivit efter sin MS diagnos- Taking Control of Multiple Sclerosis.

Intervju med George Jelinek
2001 var det en intervju med professor George Jelinek i Nr 6 av MS life med anledning av hans bok Taking Control of Multiple Sclerosis. Jag refererar lite från intervjun här.

Ann Langley skriver ( i översättning) ”Fem minuter in i intervjun förstår jag att detta är en man som har bråttom, bråttom att få ut budskapet att det finns hopp om att kunna hantera MS positivt."

Hon skriver vidare:"Taking Control of Multiple Sclerosis (Att ta kontroll över Multipel Skleros) är inte en filosofisk bok, ehuru den beskriver författarens personliga tillvägagångssätt vid hanteradet av det emotionella trauma då han fick diagnosen MS på toppen av sin karriär.Då han fick sin diagnos hade han varit professor i Akutmedicin i två år, den första som haft denna anställning i Australasia.
Ironiskt nog, trots sitt personliga och kliniska kunnande, kände Jelinek inte igen sin diagnos.”

Inom parentes
( Inom parentes :Jag hyser en sympati för detta. För mig tog det en mycket lång tid att inse vad det var frågan om, att det här var något onormalt, det kom så smygande trots att jag har en skovförlöpande MS. I själva verket tog det kanske 4 decennier. Det var först när det liv jag levde inte gick att leva längre som diagnosen tvingade sig på. Då kändes det som i engelska barnramsan om Humpty Dumpty ”Humpty Dumpty sat on a wall.-Humpty Dumpty had a great fall.- Allthe king's horses and all the king's men – Couldn't put Humpty together again”. Allt föll ihop och så fick man långsamt försöka att plocka ihop bitarna igen)

En genomgång av vetenskaplig litteratur om MS.
När George Jelinek fick diagnosen tog han sig tid att se över sitt liv och sitt arbete och att försöka anamma de rön han hittade i de vetenskapliga artiklar om diet och nutrition i sitt eget liv.
Vad som skiljer denna bok från många andra är författarens auktorativa kunskap om MS ur personligt och från ett medicinsk perspektiv, I sin strävan, att försöka finna ut hur man bäst klarar av sin MS, konsulterade professor Jelinek forskningsartiklar om MS som undersökte alla former av behandling, både traditionell västerländsk skolmedicin och komplementär medicin.

Hans forskningsgenomgång ledde honom till att identifiera diet och behandlings alternativ, ( han använder dagliga/troligen varannan dag)/injektioner). Denna regim har gjort det möjligt att återgå till arbetet på fulltid, arbeta 10 timmar om dagen med utbildning och forksning. ( Han avslöjar planer på lägga till mer kliniska timmar på sitt schema). Han ger också ut kvartalstidskriften Emergency Medicine.
( Personlig reflektion är naturligtvis att detta kan vara naturalförloppet av hans sjukdom. Det är vanligt att man tillfrisknar helt från ett skov, för en del kommer det inga mer skov).


George Jelineks mor hade MS från 45 års ålder. Hon dog mycket handikappad 15 år senare. Denna familjehistoria bidrar också till den hängivenhet man finner i boken.
Boken innehåller viktiga dietära och annan information för Msare och den ger en översikt av tillgängliga behandlingsalternativ.

Multipel Skleros är blott två ord.
Ur George Jelineks synpunkt är multipel skleros blott två ord, inte en mening. Nyckel är att hejda progressionen. Mycket vetenskaplig strävan fokuserar på att hela skadade nerver, på remyelinisering. Men realistiskt sett får vi vänta en tid innan dessa terapier är tillgängliga. Vad vi har just nu är terapier som antingen bevisats leller det finns hypoteser om att de saktar ned progressionen.

Livstilsförändringar
En hel del av författarens livstilsförändringar handlar om diet .Han skriver i boken att man har beskrivit syndrom liknande MS i cirkum 150-200 år. Alla sjukdomar som dyker upp på detta sätt som koronarkärlssjukdomar och ökar i frekvens,är troligen orsakade eller åtminstonek utlösta av livstilsförändringar som den mänskliga rasen har gjort genom industriella och teknologiska revolutioner. Många av dessa livstilsförändringar ror sig runt diet och aktivitet.

The Fat Story
Ett kapitel The Fat Story beskriver alla fetter och deras möjliga plats i MS bilden. Han förklarar : Det börjar komma bevis fleromättade fetter speglar en viktig skyddande roll i CNS, och vissa forskare börjar efterlysa en omvärdering av fetternas roll i utvecklingen av MS. Om ett par få år kanske vi får ett accepterande av fetternas roll vid neurologiska sjukdomar precis som vid hjärtsjukdomar.
I boken finns också en översyn av antioxidanter, vitaminer, mineraler, melatonin och Vitamin D samt solexposition. Professor Jelinek hävdar att det är möjligt att få rekommenderade D vitamin dosen genom att vistas en kvart i solen när standar UV index är 7.
Detta kanske kommer som en överraskning för folk med MS, av vilka de flesta undviker solexposition av rädsla för att bli för varma och få fatigue.

Detta var ett urval ur intervjun. Det skall bli spännande att läsa boken.
Peace Sune
 Posted by Picasa

2 kommentarer:

  1. Anonym6:54 fm

    Hej sune!
    Boken har hjälpt mig mycket!
    Mvh M

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Nu väntar jag ännu mer på boken. Skall försöka återkomma med synpunkter på den.
    Bästa Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera