Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, oktober 31, 2006

sömnstörningars inverkan på hjärnan.




Jag skrev att jag tyckte att i samband med utmattningsreaktioner så var förmågan att sova, sömnstörningar en viktig punkt. Om sömnen var störd var det viktigt att återvinna den för återfå hälsan. Här är ett vetenskapligt fynd avseende sömnens vitala betydelse för hjärnan.

Den 13 juli 2005 publicerades en artikel i the Journal of Neurophysiology. Titeln löd i översättning ”Sömndeprivation trycker ned den nybildning av hjärnceller som är beroende av Hippocampusområdet i hjärnan”.

Hippocampusområdet i hjärnan är ett område som är viktigt för inlärning spatiala fakta och påverkar förmågan till att orientera sig geografiskt i tillvaron. Det har visat sig att sådan inlärning sker bland annat genom nybildning av hjärnceller.
Forskare vid Stanfordiniversitetet hade nu genomfört en undersökning där man jämförde en grupp råttor som fått minskad sömn jämfört med en grupp med ostörd sömn. Det visade sig att gruppen med störd sömn fick svårare att lära sig att hitta ett mål i en labyrint. Det visade sig också att råttorna vars sömn störts hade minskat antal nyskapade hippocampusceller som överlevde jämfört med den andra gruppen.
Det är känt sedan tidigare att brist på sömn skadar kognitiva funktionerna. Individer som har begränsad sömn har begränsad uppmärksamhet, sämre minne och längre reaktionstid.

Sömnens betydelse för hjärnans funktion och hälsa tycks vara central.

Peace
Sune

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar