Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, oktober 15, 2006

Multipel skleros en moderna tiders sjukdom


George Jelinek tankar om MS:

Han skriver att MS är en modern sjukdom där första fallet man fick en beskrivning av var när August D'Este som 21-åring fick ett skov. Inom parentes har jag läst om något fall från medeltiden, men det är mer diffust beskrivet och kanske skulle kunna vara något helt annat. Vi vet ju hur svårt det kan vara med diagnoserna idag med de resurser som nu stod till buds.
Jag vill nog säga att George Jelinek har en "point" där. För det är nog så att det sedan antiken finns gott om läkare som kunde beskriva symtom och sjukdomar och det skulle säkert ha beskrivits fall om det varit en såpass vanlig sjukdom som det är idag. Detta talar för att MS är en modern sjukdom. Den tycks också öka. George Jelinek citerar också Swank som 1952 skriver om en rapport om att incidensen(=antalet insjuknade under en viss tid) dubblerades i Europa under första halvan av 1900-talet. Swank presenterar också siffror från Montreal där man ser en 50-procentig ökning mellan 1935-1958. ( Obs skrivet innan exempelvis magnetkamera fanns.) Jelinek skriver att mycket talar för att det är en modern sjukdom, en sjukdom som beror på livstilsförändringar.

Om man går till National MS Society så har man ett avsnitt om epidemiologi ( läran om en sjukdoms utbredning.), där skriver man, There is no definitive evidence that the rate of MS is generally on the increase, dvs det finns inget definitivt bevis för att MS ökar.

Jag har hittat en norsk undersökning om incidensen. Studien presenterad i Neurology 2006, vol. 66 sidorna 182-186. Undersökningen omfattade totalt 912 patienter, och 2003 levde i Hordaland 666 patienter med MS. Där har man jämfört incidensen i Hordaland under perioden 1953 till 1957 med perioden 1993 till 1997. Man fann då en ökning av incidensen från 1.8 per 100 000 under första perioden till 6.0 per 100 000 under andra. Ett intressant fynd är att under de sista 25 åren tycks antalet nyinsjuknade per år ( incidensen) ligga stabilt. Det är alltså under denna tid MRT blivit vanlig, så tillkomsten av denna sofistikerade undersöknings metod tycks inte bidra till den ökning man såg på 50 år. Man sammanfattar studien att Hordaland har utvecklats från ett lågriskområde till högriskområde för MS.

Jag fann också denna norska studie. Incidence of multiple sclerosis in More and Romsdal, Norway from 1950 to 1991.
Man jämförde där perioderna 1954-1957 med 1985- 1991. Resultatet blev att incidensen ökade från 2.87 till 5.57. Man noterar också att incidensen var särskilt hög perioden 1975.1985. Det är också intressant att se att incidensen för män var 3.06 jämfört med kvinnor 2.67 första perioden. Under senare perioden var det dock betydligt högre incidens för kvinnor 7,94 jämfört med 3.75 för män.


(Under mitt letande fann jag detta avseende Las Palmas. Incidensen där 1998-2002 var 4,1 dvs låg nära incidensen på Iberiska halvön.) Där finns ju vad man kallar medelhavsdiet. Mycket sol).

Multiple sclerosis in Nord-Trøndelag County, Norway: a prevalence and incidence study
Man fann där vid millennieskiftet en prevalens på 163,6, dvs totala antalet med sjukdomen (204 för kvinnor, 122,6 män). Incidensen ökade från 3,9 till 5.6 under perioden 1974 till 1999. ( Här skulle man kunna tänka sig att MRI spelar in, lättare att diagnosticera tidigare.)

En svensk studie Incidence 1988-1997 och prevalence 1977 av multiple sclerosis i Västerbotten County in Northern Sweden.
http://jnnp.bmjjournals.com/cgi/reprint/74/1/29.pdf
Man fann där en incidens MS för perioden 1988-97 på 5,2/100 000. Jag har lite svårt att tolka siffran. Troligen är det väl incidensen per år. Det finns också en ökning av prevalensen på 2,7 % årligen mellan 1990 tll 1997. Under den perioden lär väl inte magnetkameran ha spelat in i diagnossättandet...eller? / detta visar hur svårt det är, hur många faktorer man måste beakta, förvisso fanns fler magnetkameror 97 än 90.


Lite om Finland. Fann på www.mult-sclerosis.org följande referat av en artikel. http://www.mult-sclerosis.org/news/Jan2003/MSIncidenceTrendsinFinland.html
Stora regionala skillnader i Finland avseende incidens, vilket pekar på lokala omgivningsfaktorer. I Finland är prevalensen mellan 10-20 per 100 000.
Man fann att incidensen var 5,1 /100 000 i Uusima, 5,2 i Vasa samt 11,6 i Seinajoki. under perioden 1979-1993. Man tolkar resultatet som beroende på omgivningsfaktorer. Uusima (om man avser landskapet Nyland) är ganska stort och innehåller både havskontakt och inland medan Vasa ligger vid havet och Seinajoki mer inåt land. Forskarna tror att skillnaderna beror på omgivningsfaktorer. Det var också så att trenden var olika. Incidensen ökade ökade i Seinajoki, minskade i Vasa och låg stabilt i Uusima. Detta skulle tala för att skillnaderna rörde sig mer om omgivningsfaktorer än genetiska.
Man säger också att virusinfektioner kan vara en möjlig faktor.
Orternas geografiska läge säger heller inte emot att man äter mer fisk i de två regioner med havskontakt.

På läkemedelsverkets sida om behandlingsrekommendationer skriver man följande om incidens och MS. Incidensen i Skandinavien är 5/100000. Studier inom vissa begränsade områden ( t.ex delar av Norge har visat ökande MS incidens, medan andra skandinaviska studier inte visar någon sådan tendens.

Från en kartläggning av MS i Västerbotten hämtas :
I avhandlingen uppskattas förekomsten i Västerbottens län genom två epidemiologiska studier, som båda visar en statistiskt signifikant högre förekomst av MS i Västerbottens län jämfört med Göteborg.". Västerbotten är ju både kustnära och inland. Göteborg är kustnära..

Nog om incidenser och prevalenser här. Min uppfattning efter att ha skummat på ytan, att det tycks vara så att det finns en ökning av antalet MS patienter men att det finns en olika tänkbara orsaker till detta som att man diagnosticerar lättare och därmed tidigare nu. Dels finns nya metoder och dels är det viktigt med tidig diagnos då man kan sätta in medicinering men också tidig rehabilitering.

Dock finns det en del som talar för att tendensen till ökning kommer tidigare än de nya möjligheterna till diagnostik och behandling, att miljö har betydelse. Därmed finns starka skäl att misstänka att det rör sig om en moderna tiders sjukdom, en vällevnadsjukdom och motivet att se över bland annat kost känns viktigt i alla fall för mig. Ock det finns verkligen mycket att forska om här.

Peace
Sune

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar