Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, oktober 22, 2006

Positivt tänkande- chatterbox mm

 
Internet är intressant på många vis. Det är delvis som en förlängd hjärna. Vi fortsätter att associera med hjälp av datorn, internet. Låter kanske skrämmande, robot. Men jag sitter vid kontroll bordet. Samma kontrollbord som George Jellinek i boken -Taking Control of Multiple Sclerosis - Naturliga och medicinska terapier som syftar till att stoppa progressionen. säger att vi skall försöka sätta os vid beträffande sjukdomen MS och han menar att det går. Nu höll jag på läsa avnittet om samspelet mellan kropp och själ- the Mind-Body Connection. I samband med det kom jag att fundera hur illustrera positivt tänkande. Som inspiration sökte jag på positive thinking , bilder på google. Då kom jag till en bild, som ledde mig till en webbsida, som länkade till Wayne Dyer's hemsida och där kunde man lyssna till en intervju med honom där han bland annat nämde metaforen där man ser sig som ett skepp, som betraktar kölvattnet..Kan kölvattnet styra båten. Och då hade jag dagen innan läst om denna metafor i nämnda boken.

"Jag gillar Wayne Dyer's synpunkt att medvetandet faktiskt är galet, därför att det tror på något som inte finns", skriver George Jelinek i boken." Det ( medvetandet) tror att det är kroppen, det en människa åstadkommit och den personliga historien. Den medvetna delen av jaget sysslar med tankar. Varje minut har vi ett ständigt flöde av tankar som går genom våra medvetanden. Om vi fokuserar på ett speciellt problem, kan tankarna cirkla omkring sätt att finna en lösning, kanske genom att arbeta med alternativ. Om vi hejdar oss och aktivt lyssnar till våra tankar finner vi inte så sällan att de består av abrakadabra eller mumbo jumbo. Det kanske är en strof från en melodi som vi nyligen hört som spelas alltmedan vi i fantasin för ett samtal med någon som vi träffat tidigare eller som vi kommer att möta lite senare. Dessa ständiga tankar berövar oss på energin vi behöver för att bevara hälsa och bekämpa sjukdom.Vi slösar på denna energi genom att i en sorts tankspriddhet sysselsätta oss med tusentals oviktiga saker om igen. Allvarlig sjukdom fordrar att vi fokuserar vår tillgängliga energi på nuet, på att försöka göra vad vi kan för att befrämja vår hälsa. Det mesta av vad som händer i vårt medvetande distraherar oss faktiskt från att vara i nuet, i ögonblicket."

I boken "Dancing with Life"- kallar Susan Jeffers den här mekanismen " Chatterbox". Alla känner vi igen sådana tankar, säger hon: Vad kommer dom att säga om det här? Så skulle jag inte ha gjort. Nu tycker dom att jag är dum. ... alltså en sorts gnagande tankar som nästan ständigt finns där. Hon liknar det vid en skiva som hakat up sig och ständigt mal på ..det skulle du inte.... det skulle jag.. varför................... .............. ................... Hon har också upp olika sätt att stänga av denna "Chatterbox".  Posted by Picasa

George Jelinek fortsätter: ...the present moment is all we have... nuet är det enda vi har...Många mänskor är uppstängda i en livslång strid med tankar och en inre kamp om saker som hände för länge sedan eller aldrig kommer att hända. De tankarna säger han har inget existensberättigande annat än att de tänks av dem som tänker. Om den aktuella tänkaren inte fanns just nu/då skulle ingenting av det existera.Detta är något som innehåller mycket kraft (att förändra) för de som tycker att det förflutna styr deras liv. Han fortsätter: Många mänskor tror att de skulle klara sitt liv bättre ( kunna ta tag i problem bättre, ha mindre ångest...) om det och det inte hänt. Många klandrar till exempel sina föräldrar för olika saker långt efter att föräldrarna är döda. Men den enda orsaken till att föräldrarnas göranden och undlåtanden finns kvar är att de existerar i den människans nuvarande tankar. Många är så upptagna av detta babbel om det förflutna att de faktiskt missar vad som händer nu. Men nuet är det enda tillfälle som vi kan skapa oss ny historia, det enda tillfälle vi kan njuta och ha roligt.

Här kommer Dyer och en metafor om kölvatten in. Se dig själv som ett skepp på havet, som tittar ner ovanifrån. Bakom båten sträcker kölvattnet ut sig. Är det omöjligt för kölvattnet att styra båten.? Nej, det är bara historien som lämnas kvar baköver. Kraften att styra skeppet finns inuti skeppet.

Peace
Sune

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar