Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, oktober 18, 2006

Lite om sol och D vitamin.




(Detta är funderingar, mina försök att hantera sjukdomen Det är ibland inte etablerad behandling som jag skriver om. Jag tar exempel D-vitamin i multipreparat även om detta inte är rekommenderat och det inte har en bevisad verkan, men det finns forskning som tyder på att så kan vara fallet och jag bedömer det som i stort riskfritt i den dos jag tar det, billigt-ruinerar inte min ekonomi, därför tar jag det och hoppas.)

George Jelinek rekommenderar tillskott av D- vitamin . Han har också en genomgång av hur man skall förhålla sig till solexposition. En fråga som är het(!!) i Australien. Han har gått igenom mycket forskningsmaterial som inte bara handlar om MS och tror att en omvärdering kommer. Han relaterar till Professor Michel Dumas i Limoge, Frankrike, som nämner 5 faktorer- möjligen- inblandade; 1 Minskning av vissa celler i huden involverade i immunsvaret, 2 Reduktion av vissa proteiner på dessa celler som är nödvändiga för att aktivera immunceller, 3 ökad produktion av interleukin (IL)-10 (antiinflammatorisk cytokin), minskning av IL-12, ett cytokin ansvarigt för immuncellsaktivering samt syntes av vitamin D-3 slutligen kan hormonet melatonin vara involverad. Melatonin tros aktivera immunförsvaret.

På grund av att MS är vanligare i solfattiga länder och ju längre från ekvatorn man kommer är en hypotes att solbestrålning och höga doser av MS kan reducera risken för MS. Detta var en utgångspunkt för Kassandra Munger vid Harvard School of Public Health in Boston, då hon ledde en studie där man gick igenom ett material omfattande en stor grupp av amerikanska sköterskor, som har följts under en lång tid (187 000personer ) .173 utvecklade MS. Man fann där att de sköterskor som tagit multivitamin preparat med vitamin D hade 40 % mindre risk att utveckla MS. På grund av.bl.a. det stora materialet är detta en studie som man ofta citerar, hänvisar till då man söker på MS och D vitamin. Detta i sig kan vara ett tecken på att studien är tillförlitlig.

Då jag sökte på MS och D vitamin fick jag många napp men de flesta hänvisade antingen till denna studie eller också var det äldre studier som då George Jelinek har gått igenom i sin bok. Jag fann dock detta ( på en liten tid):

1. Turku, Finland undersökte M Soilu-Hänninen halten av 25-hydroxyvitamin D.hos 40 multisclerospatiender då de fick MS och jämförde med 40 kontroller. Man fann ingen skillnad under vintermånaderna men sommarmånaderna så hade MS patienter lägre koncentration än kontrollerna. Det var också högre koncentration under tillbakagången av ett skov än under själva skovet, och man spekulerade i om detta beror på att vidtamin D är involvered i styrningen av sjukdomsaktiviteten.

2 Man har vid
Department of Veterinary and Biomedical Sciences, Center for Molecular Immunology and Infectious Diseases, The Pennsylvania State University, har publicerat en artikel om MS och vitamin D. Man skriver att i frånvaron av vitamin D och signaler från vitamin D receptorn kan autoreaktiva T celler uppstå, men i närvaron av aktivt Dvitamin och en fungerande T cell receptor återställs balansen i T cellsvaret och autoimmunitet förhindras . Bevis pekar på att T cellsutveckling och funktion kan regleras direkt och indirekt i närvaro av aktivt D vit. sept 2006.Från djurförsök


3 Från Drug Information Service, Skaggs School of Pharmacy, College of Health Professions and Biomedical Sciences, The University of Montana kom i juni en artikel- som sammanfattade kunskapen. Den var dock inte speciellt omfattande men konkluderade att vit D tillägg kanhända hindrar utveckling av MS. Men de studier som gjorts var små och det fanns felkällor i form av andra saker som kan påverka utvecklingen.

4 Mindre risk för MS om man har högre grad av solexposition i åren 6-15 år skriver man i en artikel avseende en studie man gjort vid Menzies Centre for Population Health Research, University of Tasmania, Hobart, TAS 7000, Australia.

5 Man undersökte hur vitamin D tillskott påverkade cytokiner i en studie på MS patienter. Man fann att koncentrationen av TGF-beta 1 ( transforming growth factor) ökade jämfört med placebo.TNF-alfa, interferon-gamma och interleukin 13 påverkades inte. Studien gjord vid Graduate Program in Nutrition, Pennsylvania State University, University Park, PA 16802, USA.

Själv började jag med multivitamin preparat då studien på sköterskor kom i januari 2004.


Peace
Sune

1 kommentar: