Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, april 03, 2009

kan centrala nervsystemet reparera sig själv?

Länk physorg.com

När gravida katter fick äta diet som bestrålats fick en del katter nån form av demyeliniserande tillstånd enligt en studie man kan läsa om i the Proceedings of the National Academy of Sciences. Man går inte närmare in på varför de fick äta den diet, och vad som framkallade tillståndet- något som i sig är intressant men huruvida det är överförbart på människor eller inte säger artikeln inget om.

Vad man däremot studerade var katternas sjukdomsförlopp; det visade sig nämligen att efter att man upphört med dieten började myelinet att läkas, Det blev förvisso inte som normalt,men det var ändå en sådan myelinisering som gjorde att neuronen och deras axon kunde börja fungera igen.
Hos gravida katter kan alltså normalt en remyelinisering ses, en utveckling som visar att centrala nervsystemet har en förmåga att reparera sig själv. Detta ger ett stöd åt att man skall fortsätta forska kring remyelinisering av påverkade nerver , exempelvis hos MS-patienter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar