Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, juli 09, 2009

Bok om kosttillägg och mental hälsa.


Jag har läst och skall läsa om boken Näring och mental hälsa av Matti Tolonen. Den handlar framför allt om depression och behandling med kost och kosttillägg, varav en del handlar om omega-3.
Den innehåller mycket kunskap och jag behöver läsa om den igen för att kunna ta till mig den . Givetvis har jag en del invändningar, bland annat att det gäller att vara observant för Tolonen är också ett sorts varumärke för vissa kosttillägg, dessutom utgår mycket i boken från olika forskningsartiklar, ( vilket är bra ) men det är svårt att få överblick över det hela och se var det kanske inte hänger ihop (ännu kanske man skall säga). Men i alla fall, jag gillar boken.


Dels sympatiserar jag med den ödmjukhet med vilken han närmar sig problematiken och med den multifaktoriella synen på sjukdomar uppkomst som finns i boken.
Dessutom väcker läsandet av boken frågor som man vill gå vidare med, och den ger dessutom en hel del svar.
Bland annat tror jag att jag kommer att bli klokare på vilken typ av omega-3 preparat jag skall använda efter att ha plöjt igenom en de frågor han tar upp.

Om depressioner och bipolär sjukdom kunde man nyligen höra ett program på SR. Länkar till dessa program finns här.

Det forskas en del om depression och omega-3.

År 2007gjorde forskarna Pao-Yen Lin och Kuan-Pin Su från Taiwan en så kallad metastudie/ metod där data från flera olika undersökningar sammanförs/ av tio kliniska prövningar där effekterna av omega-3 på depression studerades och man fann en att en sådan effekt fanns men det behövs ytterligare studier och flera forskare tittar nu på fiskolja som bot mot depression, bipolär sjukdom och schizofreni.

3 kommentarer:

 1. Anonym11:33 em

  Jag har funderat på de olika omega 3 fetterna, om man bör ta ett preparat med stor andel EPA eller inte. EPA anses vara den fettsyran som är mest antiinflammatorisk.

  Hälsningar M

  SvaraRadera
 2. Just precis vad jag skall försöka komma till klarhet om(i). Det är ingen tvekan om vad Matti Tolonen anser (e-EPA). Jag planerar gå till de studier han refererar till.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym12:50 em

  Något jag även funderat på är den inbördes konkurrensen, hämmar eller är det en fördel att inta EPA och DHA fettsyrorna samtidigt. Är som sagt en en snårskog detta att ta sig igenom, men intressant!!

  Hälsningar M

  SvaraRadera