Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, juli 27, 2009

om alternativ medicin


Jag såg igår Kathy Sykes i kunskapskanalen om alternativ medicin, just nu håller jag som redan nämnts på att läsa boken Salvekvick och Kvacksalveri. Kathy Sykes som tillhör skolmedicinen avslutade programmet igår / jag såg inte hela/ med att vad hon funnit om viss massage knappast var bättre än placebo, men samtidigt såg hon att det fanns ett väldigt sug av just alternativ medicin, och det är vad man kanske också ser i hela västvärlden. Hon trodde detta hade något med hur vi vårdgivare inom skolmedicinen bemöter våra patienter.

Jag läst Jerzy Einhorns memoarer för några år sedan, han skrev där om när han för socialstyrelsen gjorde en utvärdering om THX. Han kunde inte fiinna annat än att preparatet var verkningslöst, MEN han var imponerad av Elis Sandberg och hans sätt att möta patienterna och där tyckte Einhorn att det fanns mycket att hämta för skolmedicinen. Jag tror så också även om jag också tror att det kanske är svårt att få in det en den tid exempelvis allmänläkare har för sina ärenden som det ser ut idag. Detta att man blir lyssnad på, sedd är en viktig del i konsultationen. Det tror jag är det lättaste att förbättra. Det svårare med att direkt reda ut vad som är orsaken till besöken ibland. Det kan kräva en lång utredning, det kan ta tid.

Då kan det vara enklare att förklara det utifrån andra modeller av världen och hur saker och ting fungerar. Modeller där det kan röra sig om fel på energikanaler, att det är något fel på någon omsättning i kroppen, att någon led är subluxerad. Dessutom finns det mängder av åtgärder mot detta som naturmedicin (som många tror är ofarliga, därför att de kommer från naturen. Naturen kan väl inte vilja förgifta oss!!) eller andra åtgärder. Som vi vet är placeboeffekten stark och många blir bättre. Därmed vill jag inte säga att det sådana preparat inte kan ha effekt. Om det kan man läsa i boken Salvekvick och .... Vad jag vill säga är att skolmedicinen upptäckae behovet som den alternativa medicin tillfredsställer och som är en brist hos skolmedicinen. Jag vill också säga att det finns en hel del inom alternativa medicinen som är direkt skadligt, bl a kan det bli kostsamt, och det kan vara farligt. Det kan man ävenså läsa om i samma bok.

Ikväll är det tydligen ett debatt program om alternativa mediciner i Kunskapskanalen klockan 20 som heter Verkningslösa piller. Klockan 20 sitter jag nog framför den förslöande lådan.

1 kommentar:

  1. Anonym5:09 em

    Den går som repris idag den 30:e juli kl 22.00 på Kunskapskanalen för den som vill se.
    //Sara

    SvaraRadera