Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, juli 07, 2009

Om slembildning


Fick en kommentar med en fråga om riklig slembildning. Svarade så här:


Jag tror att en av orsakerna till besvär med slem vid MS kan vara att man inte har lika bra förmåga att hosta upp slem som tidigare och därför kan det upplevas som det bildas mer. Det kan också finnas en tendens till att lättare få infektioner och ansamling av slem av denna anledning.( Haft sådana besvär själv i samband med skov. Nu tycker jag mig inte ha så mycket besvär av det. Något som finns kvar är dock att jag tenderar att läcka lite mat till luftstrupen och kan ibland lätt få hosta då jag äter.)

Ett välkänt fenomen är att mjölkmat tenderar att öka på slembildning, och inom sjukvården vid vård av patienter som har sådana besvär brukar man skära ned på mjölkmat.


Om man har besvär med mycket slem kan man försöka att få hjälp av sjukgymast som är intresserad av detta. Ofta finns det sjukgymnaster som är specialintresserade av detta på lungavdelningar men det borde också finnas sjukgymnaster som kan detta som arbetar med neurologiska och MS patienter.

Det kan då röra sig om dels tekniker för att kunna hosta upp bättre, men det kan också handla om att träna upp andning och andningsmuskulatur. Min erfarenhet är att det är många saker man kan träna upp vid MS och det gäller troligen detta också.

Det är också som jag skrev ovan att det finns en tendens att få infektioner om man har en tendens att ansamla slem, och detta kan bli en ond cirkel. Det är ofta så i samband med infektioner och man har dessa besvär att man måste vara observant och se att det ibland finns behov av antibiotika för att få besvären att gå tillbaka.

Sedan finns det naturligtvis olika sätt att försöka att undvika att bli infekterad. Om de olika metoderna som beskrivs i artikeln inspirerad av Sanna Ehdin vet jag inte så speciellt mycket annat än att det är viktigt att se till att man får en allsidig kost med den näring och de antioxidanter som detta innebär. Omega-3 är ett bra inslag i kosten.

Beträffande vitllök så har jag själv använt det för att försöka förebygga infektioner, men vetenskapligt belagt att det fungerar är det nog inte. Jag brukade resonera som så att det gällde att vara tidigt ute efter att man träffat någon som varit infekterad, så att ”viruset” i fråga kom i kontakt med den ” starka ” vitlöken; det vill säga lite flummigt. Men jag tror så att tror man på något så är det en viktig medicin ( men man får inte glömma att alla naturmedel och huskurer inte är ofarliga). Så har man någon huskur som man tycker fungerar och som man vet man tål och som är ofarlig så är det det nog inget fel. Placebo är en stark medicin och tron sägs ju förflytta berg.

En överläkare jag arbetade med en gång i tiden trodde också på vitlök:

Den som äter vitlök luktar så illa att det kommer ingen i närheten som kan infektera vederbörande brukade han säga.


I korthet


Men som sagt jag tror att man skall försöka att förbättra sin förmåga att hosta upp slem så gott det går. Sjukgymnast kontakt rekommenderas.


Försöka att förebygga och undvika infektioner i den mån det går, samt om man får sådan inte dra för länge med att söka hjälp för exempelvis slembildning i samband med infektion om man har svårigheter att få upp det.

Fick följande kommentar som jag håller med om :
jag skulle vilja tillägga att en kontakt med ÖNH specialist/ alt. logoped skulle bli bra. Oftast finns föreliggande sväljnings svårigheter i den kliniska bilden och detta kan lindras genom att man blandar förtjocknngs medel i vätskan som får i sig. Gracias4 kommentarer:

 1. Anonym5:51 em

  Hej,
  jag skulle vilja tillägga att en kontakt med ÖNH specialist/ alt. logoped skulle bli bra. Oftast finns föreliggande sväljnings svårigheter i den kliniska bilden och detta kan lindras genom att man blandar förtjocknngs medel i vätskan som får i sig.

  SvaraRadera
 2. Tack,
  bifogar din kommentar till inlägget/ sune ö

  SvaraRadera
 3. Hej Sune!

  Har läst allt du skrivet men inte kommenterat på ett tag. Hoppas att du har det gott här i Sverige igen. Det är du värd som skriver så bra och så intressant.

  Blir dock lite scary när jag läser det här... Jag vill inte ha det där och jag som inga bromsar tål.Tror iaf att jag kommer fixa det..:))
  Var rädd om dig!
  Kram messan

  SvaraRadera
 4. Hej Messan,

  Vi delar ju det där med att inte tåla bromsmedlen så bra. Men jag tror ju att man kan göra en del ändå, och många bäckar små ... ...
  Det där med slem och svalgproblem kändes skrämmande först men det har gått att hantera det också och fn är det inget problem förutom hostan nångång i bland då jag sitter vid matbordet.
  Jag ligger lite lågt med bloggandet just nu och kommer nog att göra så ett tag. Vill att lusten skall återkomma ( skrivlusten).
  Är ofta inne på din blogg och läser. Den höjer standarden på bloggvärlden.
  Sköt om dig
  Sune

  SvaraRadera