Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, november 28, 2009

Att skaffa barn och att ha MS.

Sångerskan Louise Hoffsten har intervjuats avseende detta i tidskriften Allt om barn. Hon hade tvekat, huruvida hon skulle våga ta steget att bli mamma. Vad skulle hända om hon blev ensam med barnet? Det skulle bli svårt. Hon och maken diskuterade det med sin läkare och fick bland annat statistik om att skov ofta är färre under graviditet men kommer efter förlossningen. Louise fick dock flera skov under graviditeten och hon fick dra ned på takten. Här finns Louise Hoffsten som gäst hos Lotta Bromé.

Detta med graviditet och MS är väl känt och det finns bland annat studier på gång om att använda graviditetshormon som bromsmediciner. Och just i dagarna har en grupp belgiska och holländska forskare publicerat en studie, vars resultat antydde att MS sjuka kvinnor med blir långsammare handikappade än kvinnor utan barn. En taleskvinna för MS society säger att det är en liten studie och att fyndet kanske beror på att kvinnor med svår MS och aktiv MS väljer i mindre omfattning att skaffa barn. Jag kan inte minnas det det nu, men jag tror att jag sett liknande resultat ifrån någon annan studie och min dator minns det via bloggsöket. Kanske var det djurstudierna som omtalas i artikeln på MSRCnews.

Louise och hennes man Dan Bratt har haft det jobbigt. Han drabbades av cancer då sonen var spädbarn. Nu är sonen 6 och har hjälpt sin mor att lyfta in saker i bilen. Hon var rädd för att be honom om hjälp, men efter rådgivning kom hon fram till, att det var viktigt att inte stänga honom ute, och mycket riktigt verkade hans självkänsla mogna då han fick hjälpa till..

Louise Hoffsten har kommit med en ny CD, på andra sidan Vättern tror jag det var den heter ( jag har deletat det). Hon har tidigare skrivit en bok om sin MS som heter Blues.

9 kommentarer:

 1. Anonym7:07 em

  Hej Granne!
  Hoppas det är bra med dig!
  Jag läser ofta din blogg. Ofta intressant läsning! Jag hänger inte alltid med i de medicinska termerna, kanske inte så konstigt.
  Jag läser en hel del runt hälsa och sjukdomar, med en del tanke på min ohälsa. Jag anser att jag har det metabola syndromet även om det inte är medicinskt fastställt av läkare.
  Jag läser nu om bakterieobalanser i tarmsystemet, vilket också påverkar imunsystemet negativt. Vidare om bakterier och svamp som inte jobbar med kroppen utan emot. Ta te.x. Boreliabakterien som efter man blivit biten av en fästning snurrar runt i kroppen och långt efter skapar oreda och dålig hälsa. Likaså bakterien som det tog många år att acceptera som är en orsak till magsår.
  Mycoplasma är väl en annan "bandit" som kan snurra runt i kroppen och orsaka problem om man inte behandlar den. Jag bifogar en länk till dig Du känner säkert till att det finns sådana teorier. http://mpkb.org/doku.php/home:diseases:ms
  Det är ju upp till var och än att läsa och dra sina egna slutsatser. Det vore trevligt om du kunde belysa detta i din blogg. Vad du anser om detta Söker man vidare vad jag förstår så finns det tankegångar som också gäller det metabola syndromet. Vi hörs!

  SvaraRadera
 2. Hejsan. Jag hade en fundering, du verkar smart och ha förmåga att kunna speculera och ta fram saker.
  Vad var det du var läkare innom coh sen undrade jag om du kan någon om immunsystemet och IgAbrist och muskelförtviningar som går hand i hand?
  Jag och mina läkare försöker hitta svar på saker men det är inte lätt.

  Mvh Susanne

  SvaraRadera
 3. Anonym8:27 em

  Hej sune! jag undrar om att du har läst Dr. Paolo Zamboni förskning om OM om du googlar och youtube Hans namn jag ska kopira.

  Forskarens arbete av kärlek leder till MS genombrott

  Kevin Lipp i Grand Island, NY, fick diagnosen MS 1999, men 11 månader sedan han reste till Italien som en del av ett internationellt projekt för att försöka hitta sätt att behandla människor med MS. I Italien blev han behandlad av Dr Paolo Zamboni, som använder en revolutionerande operation för att behandla vaskulär sjukdom som han tror orsakar en hel del av neurologiska skador hos MS-patienter. Peter Power / The Globe and Mail
  Nytt sätt att tänka handikappande sjukdom har gett fantastiska nya behandlingar - men MS-sjuka uppmanar drabbade att vara försiktiga innan experimentera
  Dela med vänner
  NäraEmail Ange en giltig e-postadress
  Vänligen ange en kommaseparerad lista med giltiga e-postadresser
  Andra sätt att dela:Tweet detta på TwitterDela på FacebookAdd to DeliciousSkicka post till Digg.comSeed denna befattning vid Newsvine
  Ut eller Licens
  NäraSkriv ut denna sidaLicens denna berättelse
  Rekommendera | 582 Times
  Se även:
  •CTV: Titta på W5 dokumentär om den banbrytande nya behandlingen
  . Artikel Kommentarer (234) André Picard och Avis Favaro

  Lördagens Globe and Mail
  Published on Fredag 20 november, 2009 9:07 EST

  Senast uppdaterad på onsdag 25 november, 2009 7:57 EST


  .Elena Ravalli var en till synes frisk 37-åring när hon började uppleva konstiga attacker av yrsel, domningar, tillfällig synförlust och krossning trötthet. De var klassiska tecken på multipel skleros, en potentiellt invalidiserande neurologisk sjukdom.

  Det var 1995 och hennes make, Paolo Zamboni, professor i medicin vid universitetet i Ferrara i Italien, anges att hjälpa. Han var fast besluten att lösa mysteriet med MS - en sjukdom som drabbar människor i sina bästa år, men vars orsaker är okända och vars effektiva behandlingar är få.

  Vad han lärt sig i medicinsk detektivarbete, skur dammiga gamla böcker och använder ultra-modern bildteknik kan mycket väl bli vad vi vet om MS på sitt huvud: Dr Zamboni forskning tyder på att MS är inte så många trodde, en autoimmun villkor , men en vaskulär sjukdom
  mvh

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Befinner mig på resande fot, därför korta svar.
  Hej Granne!
  Som du skriver så kommer det fram de lite ovanliga orsaker till sjukdomar. Stress, rökning och kost var orsaker till magsår då jag gick utbildningen. Att det skulle kunna orsakas av en bakterie diskuterades inte.

  Lite av detta kommer in i den tredje kommentaren avseende MS. Vad som nu diskuteras mycket är en teori om kärlorsaker till MS med inflammation som följd av bland annat att blod inte rinner undan normalt. Det är mycket intressant. Jag håller just nu att läsa Zambonis artikel om detta. Den stora frågan är väl där vad som vilket som kom först hönan eller ägget

  Susanne:
  Jag har inte läst något vad jag minns om Ig A brist och muskelförtvining. Jag har i varje fall inte skrivit något om det.

  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt svar =) ^
  Jag tänkte väl mer om du visste eller om du skulle kunna hjälpa mig att ta reda på om det går. Jag är rätt sjuk och har nu under flera år blivit bollad runt pga ingen läkare kan pussla ihop alla felen... gjorde nu 18 prover på infektionskliniken där 11 av dom var dåliga, har också ofantligt mycket smärta i muskler och leder har muskelatrofier och även konsant infektioner, lunginflammationer,har även börjat bilda IgA antikropp mor kroppen, feber, och jag blir bara sämre, har, kraftig kronisk urticaria med ödem, fläckar på lungorna, äter redan hjärtmediciner, celiaki osv... ja det är mycket mer också...varken neurologen, rematuologen, vanliga läkaren eller infektions, smärtrehab eller psykologen kan finna en sjukdom som passar in på allt och nu efter 3 års intensiva undersökningar valde dom att lägga allt på hyllan 1-2år för att se om det tillkommer ytterligare... jag vet inte längre vart jag ska vända mig, alla är för stolta för att erkänna att dom inte vet... bor uppe i Norrbooten där inte heller sjukvården har samma kunskap och utbud som söder... jag har halv inkomst sen 11 månader, ABF vägrar ge mig jobb då dom anser att jag har inget där att göra och FK vägrar ge mig hel sjukskrivning då jag ej fått diagnos och väljer skylla allt på psyket. Jag vet inte vart jag ska vända mig, orken börjar vara slut och sen hittade ajg till din sida då jag försöker studera själv för att komma på vad som kan vara fel, själv är jag inne på polymyosit eventuellt dermatmyosit då jag får konstiga saker över knogarna... men fortfarande är allas frågeställning grå allt hand i hand eller har jag 2 diagnoser, kan man ha atrofier i samband med immunbristerna jag har? Läkarna säger att jag är ett så unikt fall att dom vet inte hur dom ska hjälpa mig... och jag vet inte vad jag ska göra längre.
  Du verkade så intresserad i det du gör och kanske visste eller skulle kunna ta reda på vad det finns för sjukdommar som gör så här många saker.

  Vill du inte är det helt okej... tänkte att jag ska fråga iallafall...

  Ha det bra ialla och ha en trevlig resa nu när du är på resande fot...

  Mvh Susanne

  SvaraRadera
 6. Anonym9:42 em

  Hej Sussi och Tommy!
  Jag lider med er!
  Jag håller på att avgifta mig och får hjälp av Helene på Näringskällan. Hon har ett alternativ. Gå in på www.alternativet.com. Ring och tala med Helene om problemen så kan hon eventuellt hjälpa dig/er. Hon har varit riktigt dålig men blivit bra. Hon är väldigt vettig och sansad att tala med. Det kan ju vara värt ett försök i alla fall om ni/du inte får vettig hjälp någon annan stans.
  Lycka till!
  Grannen

  SvaraRadera
 7. Hejsa anonyma grannen...
  Tack för omtanken, det var vänligt =)
  Alltså jag känner mig väldigt osäker om den behandlingen skulle ge någon som helst effekt på mitt bristande immunförsvar...osv... eller tänkte du att hon kan hjälpa att hitta svar på frågorna?
  Jätte gulligt av dig att tipsa om henne, tack =)

  SvaraRadera
 8. Susanne,

  Ett råd man kan ge för att komma vidare och försöka hitta personer som är kunniga och intresserade av de sjukdomar man lider av är att gå till universitetens websidor. Jag tyckte att kanske reumatologi kunde vara ett område där sådana personer kunde finnas och har gjort en kortare sökning om detta.
  Där kanske du på titlarna på forskningsverken och beskrivningar av vad personer sysslar med hitta något som känns ligga dina besvär nära.
  Andra områden man skulle kunna titta på är om det finns något inom området mag-tarm besvär eftersom du har coeliaki.
  Immunologi är också ett sådant område.
  Skickar med länkarna till Umeå universitet och reumatologi.


  Reumatologiska avdelningen Umeå Universitet:
  http://www.climi.umu.se/om-institutionen/personal/?&umuSeLIN=2948754285803256329&parentLIN=3685621851603117563,

  Aktuella forskningsprojekt
  http://umu.diva-portal.org/smash/searchlist.jsf?searchId=1

  Min erfarenhet är att i varje fall delar av Karolinska Institutet har mycket bra beskrivningar av vad olika personer sysslar med.

  Eftersom mailadresserna är utlagda är det lätt att kontakta eventuella personer.

  Hittar man någon som verkar skulle kunna hjälpa kan man be att få remiss dit, eventuellt en second opinion.

  Med vänlig hälsning
  Sune Ö

  SvaraRadera
 9. Anonym7:40 em

  Sussi och Tommy!
  För det första är jag skolad, men inte inom medicin så jag kan inte ge utlåtande och säga vad ni skall göra.

  Mina funderingar däremot allmänt som jag kommit fram till är att sjukvården idag fokuseras mycket på att lindra syntomen och inte riktar in sig tillräckligt på orsakerna tyvärr.

  Jag tror att hjälper man kroppen att komma i balans alltså ser till att brister på ämnen i kroppen minimeras samt att belastningar i kroppen tas bort så är detta en väg till att må bättre. Sedan naturligtvis så är det möjligt att kroppen ändå måste få hjälp med medicinering om kroppen har fel på något organ.
  Det är obalanserna i kroppen som Helene är duktig på. Jag antar att ni läst om detta på hennes hemsida. Hon arbetar med hårmineralanalys och ett prov kostar 1500:-. Håret skickas till Laboratoriet Trace Elements i USA. Svar fås efter cirka tre veckor. Det visar kroppens, status hur metabolismen ser ut, samt vad kroppen har för brister och belastningar. Man får kostförslag och förslag på näringstillskott Väljer man att göra detta hjälper det kroppen att komma i balans.
  Vidare så är det så att man har en stor obalans i kroppen så är också risken att man har för mycket dåliga bakterier och svampar vilket betydligt kan förvärra situationen.
  Det är detta som Helene är duktig på. Hon har "botat" människor som har haft olika problem med detta sätt och har hållit på cirka 10 år.
  Hon går inte ut och markadsför sig utan försöker hjälpa dem som vill prova på ett alternativ och söker sig till henne. Hon var så dålig i många år och till slut kom hon till rätta med sina problem så det blev för henne ett mission. Ring och prata med henne och döm själva.


  Jag har en kusin i 40 års åldern som för drygt ett år sedan (har alltid sett frisk ut) berättade att han mådde dåligt, energin försvann och han orkade ingenting, och fick en remiss till en av tre läkare i Sverige som är specialister på att analysera ämnen i kroppen och om kroppen tål dessa. Väntetid i cirka ett år men han fick tid hos honom. Det visade att kusinens kropp "inte orkade med" cirka 60 ämnen av de över 200 som testades. Min kusin försökte så långt det gick att undvika dessa och blev som en ny människa. Idag tål hans kropp flera av dessa ämnen men vissa försöker han fortfarande att undvika för att må bra. Detta är ett exempel på vad viktigt det är att se till att kroppen får det den behöver och inte tvärtom.

  Vad jag förstår så är det klokt att se till att magen har ordentligt med goda bakterier för att hjälpa imunförsvaret, enligt expertisen så sitter upp till 80% av imunförsvaret där.
  Jag själv dricker av och till Cultura Dofilus för att hjälpa magen.
  Av allt det jag läst så är sockret en stor bov för många människor. Kan man slopa det och även minska på kolhydraterna så kan man ofta förbättra hälsan. Där går det att testa sig fram. Idag finns det många olika metoder som enligt en växande skara människor sä ger det gett hälsovinster t.ex. GI, Atkins, LCHF.

  Jag hoppas att, Sune, (min granne som har en intressant blogg och dessutom är läkare och enligt min mening är mycket kompetent inom sitt område samt än god medmänniska) att han har överensseende att jag skrivit detta även om det inte direkt rör MS och att han kanske inte delar mina åsikter. Jag tyckte så synd om er. Vad ni än gör så önskar jag er bättring!

  SvaraRadera