Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, november 19, 2009

Kan d-vitamin skydda mot skov? Och i så fall vilka halter av vitaminet i blodet?

Vad som är ett normalt värde för d-vitamin är en fråga som står i fokus inom den medicinska forskningsvärlden för närvarande. Den sjukdom, som man sedan länge känt till orsakas av brist på d-vitamin, är rakit eller engelska sjukan. En sjukdom vilken drabbar små barn, som har för låga halter av d-vitaminet. Sedan länge ges därför tillskott till spädbarn av d-vitamin.Emellertid, och det är viktigt är kanske inte den halt som behövs av d-vitamin i blodet för att hålla engelska sjukan borta tillräcklig för att skydda mot andra sjukdomar.


Det som gör att frågan står i fokus är att normalvärdet utgår från just sjukdomen rakit, dvs om man har värde över en viss nivå får man inte rakit. Nu har man emellertid börjat att fråga sig om inte det är ett flertal andra sjukdomar, bland annat sjukdomar som har med immunsystemet att göra som också orsakas av för låga halter d-vitamin-. Som diskussionen går är det stora kruxet, att värdet som säkrar att barn inte får engelska sjukan är för lågt för att förebygga andra sjukdomar. På riksstämman för läkare för något år sedan såg jag en svensk undersökning från Göteborg, där man funnit att osteoporos, benskörhet hos äldre med stor sannolikhet berodde på brist på d-vitamin. Frågan har diskuterats i många andra sjukdomsammanhang som autoimmuna sjukdomar och cancer.

Jag har på den här bloggen tagit upp flera undersökningar om forskning om d-vitamin. Bland annat finns en svensk psykiater Mats Humle som skrivit om d-vitamin och depressionssjukdom. Personer med mörkare hudfärg har genom detta ett skydd mot solen, men i ett solfattigt land kan det leda till att de i stället får d-vitaminbrist. Speciellt gäller det om man dessutom täcker över stora bitar av huden. Det fanns nyligen en artikel på MSRCnews, som beskrev hur en man av indiskt ursprung i London fått MS. Man har funnit att MS tycks öka hos invandrarna från indiska regionen. De som kommer efter 12 års ålder har mindre risk att utveckla MS. Det är alltså samma tendens, som man sett när till exempel skandinaver flyttat till sydligare orter. Sker det före 12 års ålder kan risken påverkas så att det blir mindre risk att utveckla MS. En förklaring till detta skulle kunna vara att man får mer solljus, mer d-vitamin i sydligare länder. Man kallar den tendens, som man ser avseende denna geografiska spridning, för nord-syd gradienten. Denna gradient skulle kunna förklaras med d-vitamin, men det kan ju finnas andra förklaringar. Mer och mer har dock kommit att peka på d-vitaminets viktiga roll i frågan om utvecklingen av sjukdomar som MS, och det är till och med så nu att en del forskare och rapportörer skriver att en omgivningsfaktorerna beträffande MS är för låg halt d-vitamin. Och den normala halten är då inte den halt som förebygger engelska sjukan, utan betydligt högre. När någon gör en d-vitaminbestämning och får besked av en läkare att provet är normalt, är risken att det svaret är baserat på värdet avseende engelska sjukan. Men då kan halten vara för låg för att kunna skydda mot MS.

Man har tidigare sagt att d-vitamin framförallt kan förebygga att man får MS. För något år sedan kom en ganska liten undersökning som tydde på att man fick mindre skov om man intog mycket d-vitamin. Jag har skrivit om det tidigare. Nu har kommit ytterligare en undersökning, vilken också visar att skov kanske påverkas av d-vitamin. Det är alltså inte bara frågan om att förebygga sjukdomen, utan det kan mycket väl vara så att det är bromsande när man har sjukdomen.

I Australien (Tasmanien) har professor Bruce Taylor vid Menzies Institute i Hobart undersökt 145 personer med MS. Källa: MSRC news november

Man studerade vilka halter av d-vitamin de hade i blodet och hur risken var för att de skulle få ett skov av MS. Det visade sig att med 10% ökning av mängden nanomol i blodet minskade risken att få skov med 10 procent. Om man dubblar sin halt av d-vitamin säger Bruce Taylor minskar man risken att få skov med hälften.

Detta är en liten studie och det finns felkällor. Är till exempel de som har frekventa skov och mer aktiv sjukdom mindre benägna att vara ute i solen? Men ändå tillsamman med vad man tidigare vet , finns här något som lägger ytterligare bevis så kallad evidens till d-vitaminets roll. Under nästa år kommer en större undersökning göras om detta i Australien.



Kort sagt jag kommer att fortsätta att ta d-vitaminer och tar det även nere på Tenerife, när det inte är sol här. I Sverige dubblade jag min dos.

Man skall dock vara observant på att det finns biverkningar. I artikeln råds man att få kalciumhalten bestämd och även att kolla sin njurfunktion innan man tar tillskott plus att man rådfrågar läkare. Jag har rådfrågat mig själv i det här fallet.

Egentligen är inte det viktiga hur mycket man tar, utan snarare att halten d-vitamin är adekvat och där kanske inte vi vet läget ännu. Klart är nog i alla fall att en d-vitaminhalt som skyddar mot engelska sjukan kan vara alldeles otillräcklig om man har MS.

Länk till tidigare inlägg om d-vitamin



3 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant inlägg. Ska bli spännande att följa utvecklingen kring detta.
    Bästa Hälsningar
    Daniel

    SvaraRadera
  2. Anonym1:44 em

    Jag tycker också det här är intressant. Har sedan sluten på år 1978 tagit en multivitamintablett dagligen (läkaren som gav mig MS-diagnosen sade att han skulle ta extra vitaminer, även "om det var som ett skott i natten, och det tog jag fasta på). Denna tablett innehåller D-vitamin 400IE, sedan några månader tillbaka tar jag också en extra D-vitamintablett om 400IE dagligen. Känner mig totalt okunnig om nivåerna som kan vara lämpliga. Vilken uppfattning har du?

    Hälsningar
    A. Biel

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Jag tar en bablett a 2000 IE vitamin D3 varje dag/ och cirka varannan dag tar jag 2 tabletter da jag är i Sverige. Är det mycket soligt tar jag inget. Här nere tar jag inget om det inte är en regnig dag.
    Egentligen skall man ga efter halten men än sa länger är vilket värde man skall ha oklar.
    Man bör inte ha nagon sjukdom som gör att det är olämpligt där njurfunktionen är nedsatt eller calciumhalten i blodet är hög. Till friska personer har en rad fran EUs hälsokommitte sagt att 2000 IE är komplikationsfritt. Jag har länken pa en tidigare anteckning som handlade om d-vitamin:
    http://suneoverhagen.blogspot.com/2008/10/om-d-vitamin-har-vi-brist-p-detta.html
    hälsningar
    Sune Ö

    SvaraRadera