Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, augusti 26, 2014

Att bli friskare- att förebygga kroniska sjukdomar

På SVT har gått en amerikanska serie som handlar om övervikten i USA. På den här länken kan man se programmet ett dygn till-de två tidigare avsnitten kan man tyvärr inte se längre med svensk text. Emellertid finns de på internet.

  I första programmet får man en del levnadsråd om man vill ha hjärthälsa- och kom ihåg- det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan:
1. sträva efter bästa möjliga kolesterolvärden.
Mycket talar för att detta är bra också vid MS. En undersökning visade att statiner  tycks förebygga progression vid MS. . En  undersökning  från Buffalo visade samband mellan blodfettsvärden och progression.
2. normalt blodtryck
3. att inte ha diabetes---- typ II diabetes kan ofta förebyggas med  bl a punkt 4
4. BMI under 25
5 Att inte röka.  Rökning är en av riskfaktorerna för MS, reumatiska sjukdomar och för en massa annat
6.fysisk aktivitet- både genom att inte vara en soffpotatis, sitta still länge framför ..., och genom "motion". Vid MS skulle det kunna förebygga atrofi. Dessutom vet vi att fysisk aktivitet och bättre fysik förbättrar balans, styrka, kondition och uthållighet, minskar fatigue mm
7 hälsosam diet- som inte ökar vikten, blodfetter. Professor Swanks diet  visade sig värdefull för MS patienter. Jag har sett i varje fall fyra av dem som stått på dieten i 50 år. Tre av dem talade vid minnesstunden efter  Swank. ( Han dock 99 år gammal, höll själv dieten) En kvinna fanns med i en youtube inslag med Swank. Jag har tidigare pekat på alla fyra fallen. De fyra patienterna mådde i varje fall bra på dieten i femtio år. Sedan  finns det ju Swanks studie med  jämförelse mellan 72 som höll dieten och 72 som inte gjorde det fullständigt och skillnaderna var uppseende väckande. Medelhavskosten är också bra. Det var den som Ancel Key( som kritiseras för bl a fusk av många) rekommenderade. Han höll den själv och dog för något år sedan 100 år gammal.

Jag skulle önska att våra politiker tittade på avsnittet som handlar om barnet i serien  övervikt i Amerika. En timmes fysisk aktivitet varje dag i skolan skulle ge lugnare skola-som någon säger: det är bättre att barnen springer i gympasalen än i klassrummet. Det skulle ge bättre hälsa för barnen som unga och som vuxna. De skulle bli bättre i matematik och läsning. Jag tror jag skall skriva till politikerna om det här. Sätter in en enkät om det här. Se marginal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar