Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, oktober 06, 2014

Lite aktuellt om MS

Bild från MSIF Atlas of MS

85 % har skovförlöpande sjukdom vid debut
10-15 progressiv sjukdom

8 av 10 med skovförlöpande MS utvecklar sekundär progressiv sjukdom, ( i en utbildning jag skriver om längre fram är siffran betydligt lägre ,32-58 procent . Här vill jag skjuta in att den medicinering som började komma på 90-talet har gjort att tiden skjutits fram och idag kanske man egentligen inte kan uttrycka sig så. Det kan bara statistiken visa i framtiden. Organisationen MSIF Multiple Sclerosis International Federation är ett organ där WHO spelar en av huvudaktörerna och en av dess huvuduppgifter är att föra statistik och göra den tillgänglig och användarvänlig. Ovanstående statistik är därifrån.

Progressiv MS alltid aktuellt. Det kommer mer och mer forskning om det. Medscape har haft en utbildning avseende progressiv MS som heter:Evolving Insights Into MS Pathology: Can We Ever Stop Disease Worsening? Framväxande insikter i MS patologi: Kommer vi nånsin att kunna förhindra att sjukdomen försämras. - Efter att ha sett det finner jag att svaret är ja- men vi är inte där än. Lite axplock frän utbildningen:

Progressiv MS kännetecknas av långsamt växande lesioner i vit materia- dvs områden med mycket myelin. Till skillnad från skovförlöpande MS dominerar det medfödda immunförsvaret vid progressiv MS. Vid skovförlöpande MS är det som bekant det förvärvade. Detta innebär att de immunceller som är aktiva är bl a mikroglia, monocyter och delvis sådana immunceller som redan finns inne i hjärnan även som frisk, I progressiv MS kan inflammation förekomma trots att blod-hjärnbarriären är mer intakt än vid skovförlöpande MS. Detta är en av anledningarna till att de bromsmediciner som finns inte fungerar bra, eftersom de riktar sig mot förvärvade immunförsvaret-ofta lymfocyter. En av de mediciner som riktar sig mot medfödda immunförsvaret är laquinimod som dock inte är godkänt ännu.

Vid lesioner av skovförlöpande MS sker en ganska god remyelinisering- lesionerna lagar sig. Remyeliniseringen är mycket sämre vid progressiv MS

Ett kännetecken på progression från MRI är hjärnkrympning (atrofi). Normalt sker detta hos alla men hos MS patienter i högre omfattning. Ett av de mål man har med behandling av progressiv MS är att atrofin skall minska till normal nivå. Något man sett med laquinimod är att atrofin har minskat. Även  statiner ( blodfettsmediciner) har i en fas II studie visats minska atrofin med 40 procent.
Vad är progression. Det är en stadig försämrad dysfunktion utan återhämtning. Vid progressiv MS ökar dysfunktionen ( handikappet) utan skov.
Den försämring man ser vid just skov kan också kallas ”worsening” dvs försämring. Man mäter MS progression med olika skalor ofta EDSS. Ofta är försöken som gjorts hittills på så kort tid att det kan vara svårt att se progression. Vissa steg på skalan är ganska stora som man inte hinner och se på 1-2 år.
På MRI kan man alltså följa atrofi.
Det undersöks också om man kan följa och upptäcka progression genom lumbalpunktion och titta efter vissa ämnen i lumbalvätskan ( neurofilament).


Mer från MSIF Atlas of MS:
Andelen personer med MS varierar i olika länder, en faktor är hur långt från ekvatorn man befinner sig. En förhållande som talar för att miljöfaktorer spelar in.

Mellan 2007 och 2013 steg antalet med MS från 2,1 miljoner personer till 2,3.
Totalt är dt 33 personer per 100 000 som får sjukdomen MS. Enligt MSIFs Atlas of MS har 189 per 100 000 personer i Sverige sjukdomen, dvs nästan 1 på 500 personer..
En av de miljöfaktorer som stöds av Atlas of MS är hur förekomsten av MS är i förhållande till ekvatorn. I Argentina får cirka 18 per 100 000 personer sjukdomen medan Ekvador, som ligger vid ekvatorn har 3.2 personer per 100 000.
Mellan 2-5 procent av alla med MS får diagnosen före 18 års ålder, alltså som barn.

Syftet med MSIFs Atlas är bland annat att försöka göra vården jämlik i hela världen med hjälp av statistik.
Man kan jämföra olika regioner, hur det förändrats mellan 2007 till 2013.
Epidemiologi ( hur vanlig är sjukdomen nyinsjuknande, totalt, åldersfördelning mm),
Diagnostik och kliniskt omhändertagande tillgång till neurologer, till MRI mm
Vilka behandlingar finns tillgängliga? Farmaka, hjälpmedel. Rehabilitering .
Stöd för människor med MS. Information, böcker, broschyrer, datainformation, patientföreningar
Livskvalitet Lagar mot diskriminering, sociala stödåtgärder, tillgänglighet, handikapparkeringar

Dubbelt så många kvinnor som män får sjukdomen i hela världen totalt, men det är inte lika överallt. I Iran exempelvis får 2.8 kvinnor MS mot 1 man. Detta har ökat under senare decennierna,, och skulle jag gissa är en följd av slöjtvånget.. I långa loppet har totalt förhållandet förändrats. I mitten av 1900-talet var förhållandet mera jämställt 1:1 Detta liksom skillnaderna mellan olika latituder talar starkt för solens och D-vitaminets betydelse.

. Genomsnittsåldern vid diagnos är 30 år.

Vanliga symtom
Sensoriska symtom känsel 40%
Motoriska 39%
Syn 30%
Fatigue 30%
Balans 24%
Sex 20%
Urin 17
Smärtor 15
Kognitiva 10

Det finns en siffra jag inte riktigt tror på nämligen 10 procent kognitiva besvär. Det här är vad jag fann i min enkät.

5 kommentarer:

  1. Anonym11:02 em

    Hej Sune!
    Jag vill tacka dig för att du lägger din tid på att skriva inlägg som återge vetenskapliga publikationer på ett begripligt språk i ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för att du läser.
      Sune

      Radera
  2. Buster.8:13 fm

    Det här filmklippet från Mats Humbles föreläsning passar in till artikeln.

    http://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs&list=UUDpWAZb507uwJm15_3NSqgw

    SvaraRadera
  3. Buster.10:09 fm

    Det här en gammal bild från början av 2000 talet.
    Jag har ingen aning hur det gått efter det här....

    http://www.youtube.com/watch?v=1XAVHClK47A&list=UUDpWAZb507uwJm15_3NSqgw

    SvaraRadera
  4. Pga felklick blev denna kommentar avvisad. Här är den i alla fall:
    Buster. har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Lite aktuellt om MS":

    Jag har sett det här TV4 inslaget massor av gånger.
    Första gången tänkte jag Sune har helt rätt så nu måste livsmedelsverket fundera om.
    men,,, inte så mycket har hänt....

    http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2242326&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

    SvaraRadera