Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, oktober 16, 2009

kronisk cerebrospinal venös insufficiens

jag befinner mig nu igen i Puerto de la Cruz, bilden dock gammal

Det är underligt, igår fick jag ett mail om detta tema. George Jelinek hade tagit upp detta på sin sajt.Cerebrospinal betyder hjärna- ryggmärgs venös (från ordet ven, de blodkärl som för blodet till hjärtat efter att det lämnat sitt syre i vävnaderna) och insufficiens har med bristande funktion att göra, alltså bristande funktion i de kärl som leder från hjärna och ryggmärg.
Man spekulerar nu i om detta kan ha med MS att göra. Idag läser man på MRSCnews om samma sak. ( Se länk i marginalen till denna sajt).


Tanken bakom detta är att det finns en sammandragning i blodkärlen från hjärnan vilka leder till att blodflödet i hjärna hämmas som leder till skador på hjärnan och ryggmärg. Paolo Zamboni vid universitetet i Ferrara Italien har undersökt detta tillstånd och funnit i en första studie att patienter med CCSVI kronisk cerebrospinal venös insufficiens tycktes öka risken att få detta tillstånd 43 gånger! .

Man planerar nu vid universitetet i Buffalo inte så långt från Niagarafallen en stor studie som kanske kan bli samma förändring för MS som vad bakterien helicobacter pylori blev för magsårssjukdomen. Man skall göra en studie på 1000 MS patienter och 300 friska matchade kontrollpersoner samt på 300 hundra personer med andra autoimmuna sjukdomar. Man undersöker kärlen med doppler (ultraljud) mätning där man upptäcker förändringar, hinder i blodflödet i de stora venerna från nacken och hjärna. Man har gjort en pilotstudie om 16 personer med MS och 8 friska kontrollpersoner. Samtliga 16 med MS hade sådana förändringar min ingen av kontrollerna.

Det finns också ett "brev" från en MSpatient som genomgått operation för tillståndet kronisk cerebrospinal venös insufficiens: Jag länkar till MRSC i google översättning.
Tack J. för mailet med tipset.
Här är länkar jag fick i mailet:
This is MS finns en hel del skrivet om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar