En prospektiv studie ( vilket i detta fall innebär att personerna ifråga fick svara på enkäter om kost INNAN man blivit sjuk). Över spanska studenter fick fylla i formulär om sin kost, och efter fyra år gick man in och undersökte vilka som drabbats av depression. Då fann man att den femtedel som åt minst medelhavslik kost fick mer depressiva besvär än den femtedel som åt mest medelhavslik kost. Det var 480 personer som fått sjukdomen depression.
Nu skall man inte tro att medelhavskost är entydigt*, men här definerade man det som (MDP = mediterranean diet pattern) medelhavsdiet mönster, vilket innebar att svar i enkäten som angav konsumtion av grönsaker, frukt, nötter, spannmål, baljväxter /legumes och fisk, kvoten enkelomättat fett ( olivolja)/ mättade fetter och måttligt intag av alkohol vägde posititivt in när man klassade dieten som medelhavsmönstrad medan kött, köttprodukter samt "helfet" whole-fat mat vägde negativt.
* Medelhavskost är alltså inte entydigt i Kropp och själ gick man igenom en del om vad man äter runt medelhavet. Där kanske man menade att den grekiska maten som man åt förr skulle vara mest nyttigt för hjärtat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar