Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, februari 27, 2010

Att vända en atlantångare


Jag håller på att läsa om d-vitamin för närvarande och då ser jag att något kanske håller på att ske, nämligen att man håller på att vända en atlantångare. Att vända en roddbåt går ganska enkelt, är det en segelbåt blir det mer komplicerat och att vända atlantångaren kräver rätt stora ansträngningar och det kan inte ske var som helt. Inom tiden i företagshälsovård och också inom landstingsvärlden har jag varit med om diverse struktur och organisationsförändringar. I samband med sådana brukar man få gå lite kurser för att lättare kunna acceptera och anpassa sig till förändringarna; det är lite smörjoljan i maskineriet. I samband med en sådan kurs eller om det var i en bok om organisationsförändringar läste jag liknelsen om Atlantångare. Det är vissa svårigheter att genomföra nyordningar. Det finns sådana som är framåt och pigga på det nya, nydanarna eller pionjärerna vilka brukar beskrivas mycket positivt i dessa sammanhang, sedan kommer den stora massan som följer efter när de sett hur det fungerar eller när de funnit det minst problematiskt, slutligen finns det en del eftersläntrare av vilka en del kanske aldrig hoppar på tåget. Det hela tar tid och jag tycker mig finna att det nu, apropå d-vitaminet finns en del personer som varit nydanare och nu kommer de där lite trögare som följer strömmen; jag räknar mig egentligen till dem men min MS gör att jag varit extra observant på d-vitamin; och jag har också en önskan om att detta skall vara sant att d-vitamin påverkar MS. Senast nu i Läkartidningen finns två artiklar om d-vitamin; en om tjocktarmscancer och d-vitamin och en annan om att mörkhyade kan få brist på d-vitamin i solfattiga norden. Det verkar som vändningen av Atlantångaren är på gång. MEN
jag tror också att eftersläntrarna är väldigt viktiga. Där finns kritikerna, ifrågasättarna, de som kanske stoppar en eventuell katastrof eller i varje fall att det sker en olycklig utveckling. Kanske är det så att d-vitaminet inte är den frälsare som det förefaller. Det är sådana saker som jag funderar på, men jag har inte hittat några sådana tecken egentligen.
Atlantångaren kanske också gäller CCSVI. Kanske är det föregångarna vi ser nu?

8 kommentarer:

 1. Anonym6:29 em

  Hej.
  Var på apoteket och inhandlade D-vitamin. På förpackningen står att man ska ta en tablett dagligen om 400 IE. Att inte överdosera anges särskilt.
  Sen hör Jag från en läkarbekant att man bör ta 4000-8000 IE för att få nån effekt. ???
  Rena anarkin alltså. Vems råd att följa?
  Vid nån nivå blir väl även D-vitamin giftigt?

  Mvh
  Tore

  SvaraRadera
 2. Anonym6:00 em

  Hej Tore
  Om man inte har någon sjukdom,där d-vitamin produceras främst sarcoidos eller en sjukdom i bisköldkörteln som gör att man har för mycket kalcium i blodet är den högsta rekommenderade dosen enligt en EU avdelning som sysslar med detta 2000 IE.
  Själv har jag successivt stigit i doserna och tar nu 4000 IE per dag utom då jag är här nere på Teneriffa där solskenet gör att jag troligen får i mig tillräckligt. Man producerar cirka 10 000 IE per dag/ på en ganska kort stund faktiskt 10-15 minuter om man solar en större del av kroppen/ av ett D-vitamin . Man behöver alltså inte sola sig så att man bränner sig och riskerar hudcancer för att adekvat d-vitaminmängd. Det d-vitamin man får i tillskott och som produceras är inaktivt, men kan förvandlas till ett aktivt. Det är främst detta aktiva som är toxiskt och det bör man inte få för mycket av. Tidigare fanns tillskott som innehöll detta vitamin. Övergången från inaktivt d-vitamin till aktivt är noga kontrollerad av kroppens mekanismer och är man frisk från de aktuella sjukdomarna kan man sannolikt klara de ovanstående doser.
  Jag vill dock råda att man gör en d-vitaminbestämning. Kanske kan din bekante läkare ordna detta. Man skall mäta 25(OH)D. Det är enda sättet att komma fram till riktiga doser.
  Jag beställer mitt d-vitamin på nätet. Se kostdoktorns reklam om du vill veta var.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Klokt inlägg! Jag tror eftersläntrarna behövs, det är lite farligt att bara gå på en linje bara för att man vill att det ska vara lösningen.
  Jag hittade hit genom en sökning på "tyst ms" och fastnade en stund :)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Anonym7:25 em

  Tack Fibrotjej,
  hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 5. Hej igen...

  Frågade dig tidigare om du visste att hjälpa mig med min hälsa då jag var alldeles bedrövad att jag inte fått hjälp... Efter att jag kom till en försäkringsläkare för försäkringskassan och visade upp mina utslag på kroppen så satte det fart...utslagen är antingen vaskulit eller Kronisk HR Urticaria, dom tror mest på vaskulit, ska göra hudbiopsi nummer 2 i nästa attack.
  Sen fick jag bli inlagd flera dagar hos reumatplogen där dom äntligen gjorde en muskelbiopsi där dom hittade att jag har utvecklat en inflammatorisk systemsjukdom... som då antingen är Myosit, SLE, Sjögrens, Slkederomi, och 2 andra såfår se vilken det blir... sen har jag fått nått som kallas raynauds fenomen, sen har dom även hittat på immunförsvaret Total IgA brist och stor brist på subklasserna IgG2 oxh IgG3 och sen har kroppen börjat bilda antikroppar på det. Så jag fick bara så där 5 nya kodade ICD 10 diagnoser... så nu sätter det fart efter 10års hjälplöshet och där dom bara skyllt på mitt psyke...
  Ville bara berätta eftersom jag hade en hel historia jag ville ha hjälp med... sen ska jag nu den 17 mars och göra benmärgsprov för dom på Huddinge sjukhus trodde att jag kan ha ne påbörjad leukemi då 4 blodprover tyder till det, så vi måste kolla det med.

  Nu börjar jag nästa vecka med gammaglobulininjektionerna, sen kommer reumatologen skriva ut mediciner för systemsjukdomen och sen skickar neurologen mig till Umeå för npga kontroll nu ang mina muskelförtviningar som dom även nu hittat på handen och benet... antagligen är det Myosit som jag har för den kan ge muskelförtviningar. Jaha nu ringde just hud och sa att proverna från Danmark visade att jag har 42% antikroppar mot histamin... alltså jag är allergisk mot mig själv....JIPPIII

  Då vet du... vill också tacka för enganemanget du/ni gett mig tidigare, det hjälpte när jag vart helt nere.

  Sen var det lite roligt det här med D-vitamin, en av mina läkare ringde mig faktiskt igår och sa att det skulle vara bra om jag började med Eepa olja, D-vitaminer och zink men jag måste först ta reda på om jag kan äta det med mina sjukdomar... men dom här attackerna jag får ska tydligen ta mycket av ämnerna.

  Nå ha en kanon dag... ska gå ut i solen och njuta av den...

  Mvh Susanne uppe i Norrbotten...

  SvaraRadera
 6. Anonym3:22 em

  Tack Susanne,

  Jag är glad för din skull att man nu börjat kunna hitta orsaker och diagnoser. Jag håller just nu på att gå igenom så mycket som jag kan hitta om d-vitamin. Snarare handlar det om hur mycket jag orkar läsa eftersom det finns massor av material.
  Jag har hittat få sjukdomar där det finns kontraindikationer men det finns sådana exempelvis sarcoidos, hyperparathyreoism och några mer ovanliga tillstånd.
  Vad man kan be att få undersökt är hur man ligger till på d-vitaminfronten, dvs mätningar av om man har brist. Man skall då mäta 25(OH)D

  Ha det bra i solen. Jag hörde att våren kommit till Skåne nu, så den är väl på väg uppöver.
  MVH
  Sune Ö

  SvaraRadera
 7. kontraindikationer, vad innebär det? Jag har hyperparathyreoism.

  SvaraRadera
 8. Cat,

  En kontraindikation är något som gör att en åtgärd kan vara är olämplig, att en medicin kan vara olämplig. Beträffande D-vitamin och till exempel hyperparathyreoidism är det något som bör handläggas av en specialist, endokrinolog eftersom det vid hyperparathyreoidism finns påverkan på kalciumomsättningen.

  Hälsningar Sune Ö

  SvaraRadera