Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, juli 09, 2011

På vilket sätt skulle mättade fetter kunna öka inflammation?

Källa May Diet and Dietary Supplements Improve the Wellness of Multiple Sclerosis Patients? A Molecular Approach


Transkriptionsfaktorerna AP-1 och NF-κB är viktiga centrala vid inflammationer. Vid MS är dessa aktiverade och gör att mängder av enzym och proteiner bildas som kan skada nervceller, oligodendrocyter ( som bildas myelin) och myelinskidan själv.

Kärnreceptorerna PPAR och LXR kan utöva antiinflammatorisk effekt genom att hämma NF-κB och AP-1 och förhindra att inflammatoriska substanser bildas från inflammatorisk gener.

Finns det substanser i föda som stimulerar PPAR och LXR bör detta vara positivt likaså är det positivt att hämma transkriptionsfaktorerna AP-1 och NF- κB
I princip bör MS patienter undvika intag av föda som innehåller molekyler som är skadliga över tid och bör föredra hälsosam föda som innehåller molekyler som kan förbättra hälsotillståndet genom att minska exempelvis inflammation.

Hur är det med Animalisk Fett-Fett från djurvärlden?
Animaliskt fett finns helmjölk, smör, ost , kött, korv. Swanks studier från 1950 är välkända där han hävdar ökad förekomst av MS där man äter mättat fett samt att restriktion gör att sjukdomen förbättras vilket Swank senast rapporterade 2003 ( i samband med en 50 års uppföljning).
Hur skulle animaliskt fett kunna fungera i sammanhanget?
  • En teori är att mättade fetter klumpar ihop sig och kan inte passera genom de minsta kärlen, och den försämrade cirkulationen leder till MS och andra sjukdomar.
  • Andra teorier är att cellmembranen blir mer stela, spröda och trögflytande och skadas lättare på grund av att mättade fetter har en högre smältpunkt än omättade som därmed blir smidigare och hållfastare.
  • Mättade fetter ger ökad syntes av kolesterol.
  • Mättade fetter aktiverar CD14/TLR4 receptor komplexet ( denna aktivering sätter igång en kaskad i immunförsvaret som bland annat aktiverar NK- κB
  • och slutligen gynnar det cytokinen TNF-α vars huvudsakliga funktion är att aktivera inflammation i kroppen genom olika mekanismer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar