Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, oktober 23, 2013

Det här kanske är bra mot MS. Det är i varje fall nyttigt öht.

Fyra saker som kan ha betydelse för MS ( min tro är att man kan tillämpa en del av detta även om det inte är vetenskapligt bevisat utan enstaka studier. Man vet att till ex rökning är skadligt, och att gå ned i vikt om man är överviktig är också något bra. Att inte salta för mycket är bra för blodtrycket och D-vitamin brist är inte heller nyttigt. Även om det kanske inte hjälper mot MS så är det bra överhuvudtaget för hälsan. Man är ju mer än sjukdomen MS)

En ny studie visade att om man hade ökad mängd av vissa biologiska markörer ( vissa blodprov) som tyder på övervikt var risken att MS i tidigt skede utvecklades allvarlig.

Rökning ökar risken för MS enligt ny svensk studie (Anna-Carin Hedström m fl). Ju längre man rökt spelar in och också hur mycket. Om man slutar spelar in. Efter 10 års rökuppehåll är man tillbaka på “gå”.

Saltintaget har jag redan rapporterat om. Med medelhögt och högt saltintag ( det vanliga natriumsaltet) är riskerna påtagligt ökade enligt denna studie. Obs enstaka studie.

Ju lägre halt av D vitamin desto större risk att utveckla en definitiv MS om man har en första episod enl denna studie. Utvecklingen blir också allvarligare.
Enligt en annan studie där man gav patienterna Fingolimod hade också halten av D vitamin en betydelse för hur allvarlig utvecklingen blev. Ytterligare något som talar för att bör plocka det bästa ur all terapi och inte ha tunnelsyn på behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar