Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, oktober 04, 2013

ECTRIMS


Europeiska neurologer har möte om MS i Köpenhamn. Det är världens största ansamling av kunskap om MS läste jag någonstans.


Ganska stor studie om D vitamin och uppföljning 4-5 år.
Det presenterades bl a en ny undersökning om MS. Det är egentligen en material från en annan studie som använts, BENEFIT studien som egentligen studerade beta-interferon. (Betaferon, Betaseron).
Alberto Ascherio professor vid Harvard Medical School presenterade studien. Varje ökning av 25 OH vitamin D med 50nmol som man såg från utgångsvärdena (baseline) korresponderade med en 57 procent lägre förekomst av MS lesioner ( P= O,ooo9, dvs chansen att detta resultat beror på slumpen är något mindre än 1 på 1000)
Högre värden av vitamin 25 OH D var också förknippat med
57 procent lägre risk för skov
25 procent mindre ökning av storleken på T2 lesioner
41 procent mindre förlust av årlig hjärnvolym ( atrofi)
Färre aktiva lesioner på magnetkamera ( Gd uppladdade lesioner)
Mindre handikapputveckling: i själva verket fanns där en minskning av antalet poäng på en skala som mätte handikapp efter fyra år.
464 personer följdes och delades upp i grupp som hade lägre halt än 50 nmol/ och en grupp som hade högre och det blev 251 som hade lägre och 213 som hade högre. 50 nmol innebär att personerna hade vad man brukar kalla D-vitamininsufficiens och en del hade säkert brist också.
Detta läste jag på Medpagetoday.

Debatt om D-vitamin:
D-vitamin diskuteras livligt på konferensen läser jag på Medscape: Ngn föreslog att man skulle supplementera alla ungdomar med D-vitamin för att förebygga MS. ( Det man här talar om är mer än det som livsmedelsverket talar om i dag vilket är 400 IE per dag, här talar man om kanske 4000 IE. Livsmedelsverkets nya rekommendationer är alltså som att spotta i havet, men det är alltid något. Man tar bl a upp detta med att kostens innehåll av D-vitamin kanske spelar en roll. Man tar Norge som exempel där man i de området som äter mycket fisk och lax har mindre MS än längre söder ut där man äter med kött och mejerivaror. Den som var ordförande för debatten Giancarlo Comi inledde så här:"Det här är ett verkligt hett ämne. Dvitamin är tvivelsutan en av de omgivningsfaktorer som spelar en viktig roll i patofysiologin för MS och det kan också ha en roll i behandlingen.”

Men man talade inte bara om tillskott, D vitamin i mat utan också om behovet av sol. Till det kan läggas att jag kontrollerade i slutet av augusti hur min skugga förhöll sig till kroppslängden kl 12-13 på dagen och då var det nästan exakt lika. I september kan jag nog vara säker på att solen ger inget D-vitamin här i Värmland eller i Stockholmsregionen.

Det finns åtminstone två studier på gång som undersöker hur så kallad CIS ( första kliniskt symptom på MS, ofta synnervsinflammation) påverkar risken att utveckla en definitiv MS.

En känd forskare Eva Havrdova föreslog att man skulle försöka få upp halten hos patienterna till 100 nmol/l.( Jelinek säger 150)
Själv tar jag ganska mycket D-vitamin och har faktiskt tagit det även nu i sommar för första gången och jag kommer även att ta det när jag kommer ner till Tenerife.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar