Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, oktober 31, 2013

Fungerar probiotika?Det har kommit en stor studie av probiotika


 Probiotika och tarmflora
 Probiotika är levande mikroorganismer som ges i lämpliga doser för att förbättra tarmfunktion genom att förbättra den flora av bakterier som finns i tarmen.Vi har en mängd bakterier i tarmen som har viktiga funktioner, hjälper till att ta upp vissa ämnen, deltar i immunförsvaret mm. Prebiotika däremot innehåller inte några levande mikroorganismer men ämnen nyttiga bakterier behöver. I Indien där många har vegetarisk kost sköter tarmbakterier om produktion av vitamin B12 i tarmen. Vegetarianer här har inte sådan tarmflora utan måste ta tillskott av B12. Köttätare får B12 via kött.

Den aktuella studien har gjort en stor genomgång av olika studier om probiotika. Av flera hundra studier har man plockat bort många som inte uppfyller de krav  man ställt med kontrollgrupper mm. Till slut kvarstod 37 studier som sedan granskades och diskuterades i en grupp med forskare från olika länder och sedan röstades om   olika frågeställningar om probiotika  och deras påverkan av IBS (irritabel colon). Metoden kallas Delphi metoden.

Irritabel colon beskrivs så ( lite motsägande text) på vårdguiden STHLMs landsting Tjocktarmsbesvär, colon irritabile, är mycket vanligt. Du kan ha ont i magen, känna dig uppblåst eller ha förstoppning och/eller diarré, men utan att tarmen är inflammerad. Tjocktarmsbesvär kan inte botas, men du kommer långt med egenvård. Hos ungefär hälften av dem som drabbas går besvären över av sig själva. ( Om besvären går över av sig själv är de sannolikt botbara).

Man kom fram till att en del probiotika syntes fungera. Det probiotika jag tar ibland som innehåller Lactobacillus plantarum MF1298 syntes inte fungera så bra mot generella tjocktarmsbesvär. Däremot fann man andra. Jag forsätter emellertid med det probiotika jag använder ( den här studien säger inte allt, man har valt bort många) men skall nog lägga till något annat också. Det innebär att jag sannolikt måste ta något mjölkbaserat om jag vill ta probiotika med dessa bakterier. Jag tänker närmast på  kombinationspreparat med exempelvis Gefilus MAX, LAB4-komplex eller med bakterierna Bifidobacterium bifidum MIMBb75 och/eller  Escherichia coli DSM17252.

Jag tror (observera tror inte vet) att  störningar från tarmen kan ha inverkan på MS. Det kunde man bl annat misstänka av de tre fall som genomgick fekal transplantation och blev förbättrade i sin MS som jag skrev om här.
Fekal transplantation kan för övrigt ersättas av att man får samma bakterier i kapselform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar