På Ekot i dag berättades om att förekomsten av glutenintolerans ökar i Sverige. Det är en dramatisk ökning säger Umeåforskaren Anneli Ivarsson. Tidigare under 80-talet fanns en ökning av glutenintolerans som man tror berodde på kostråden till spädbarn. Råden var då att inte börja med gluten före sex månaders ålder. Detta visade sig vara felaktigt och ledde till att glutenintolerans ökade. Numera är råden att man skall försiktigt introducera gluten efter fyra månaders ålder medan man fortfarande håller på att amma. Detta är dock inte orsaken till att det ökar nu utan istället vet man inte säkert, men det kan vara att det tillsätts extra gluten i bröd.
Det har även kommit forskning som
tyder på att glutenintolerans kan vara vanligt vid MS. En spansk
studie visar att 10 procent av MS patienter hade blodprov tydande
på glutenintolerans medan det i kontrollgruppen var 2.4 procent.
Även hos första gradens anhöriga var förekomsten av
glutenkänslighet större än normalt.
Jag kom själv fram till att jag hade
glutenintolerans efter femtio. Då var det hudproblematik som var
droppen som fick bägaren att rinna över. Jag har senare insett att
det fanns en del tarmproblematik också som berodde på
glutenintoleran. Inte minst i dagarna har jag kommit fram till detta
då det visar sig att det fanns gluten i en sak som jag inte visste.
Det var samma sak med öl för några år sedan. ( det finns
glutenfritt öl.)
Gluten finns i flera sädesslag och det
finns ffa i vete, korn, råg. Cirka 1 (en) procent av glutenkänsliga
reagerar också på havre. Gluten är ett samlingsnamn på proteiner
gliadiner och gluteniner som finns i vete, men man brukar också
inkludera liknande proteiner som finns i andra sädesslag och som kan
ge samma reaktioner. Gluten finns inte i ris, bovete, majs, quinoa
med flera sädesslag.
När man bakar bröd är gluten en
komponent som ger brödet en viss sammanhållning och konsistens och
därför tillsätts extra gluten i bröd vilket alltså kan vara
orsaken till att sjukdomen ökar.
Vad är glutenintolerans? Oftast är
det en sjukdom som påverkar tarmslemhinnan ( i själva verket kanske
detta alltid finns men kanske inte ger symtom). För att ställa
diagnosen brukar man ta prov från tarmslemhinnan som då visar en
påverkan på slemhinnan. Tillsammans med antikroppar mot gliadin
eller gluteniner ställer man då diagnosen.
Men förutom tarmssymtom finns ett
flertal andra symtom som kan finnas. För länge sedan läste jag en
artikel som kallade glutenintolerans kameleontsjukan-
en sjukdom som kan imitera en mängd andra sjukdomar. Själv kom jag
efter en lång tid underfund med att det gav mig hudproblem. Det
finns en form av hudsjukdom som kallas hudcoeliaci-dermatitis
herpetiformis. När jag gick min utbildning tror jag inte detta var
känt. I varje fall står det inte min hudbok.
Hur mycket min diet utan gluten gör
min MS gott vet jag inte.
Ej heller om det är glutenintoleransen
som utlöst min MS. Båda är ju autoimmuna sjukdomar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar