Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, oktober 08, 2013

GlutenallergiEkot i dag berättades om att förekomsten av glutenintolerans ökar i Sverige. Det är en dramatisk ökning säger Umeåforskaren Anneli Ivarsson. Tidigare under 80-talet fanns en ökning av glutenintolerans som man tror berodde på kostråden till spädbarn. Råden var då att inte börja med gluten före sex månaders ålder. Detta visade sig vara felaktigt och ledde till att glutenintolerans ökade. Numera är råden att man skall försiktigt introducera gluten efter fyra månaders ålder medan man fortfarande håller på att amma. Detta är dock inte orsaken till att det ökar nu utan istället vet man inte säkert, men det kan vara att det tillsätts extra gluten i bröd.

Det har även kommit forskning som tyder på att glutenintolerans kan vara vanligt vid MS. En spansk studie visar att 10 procent av MS patienter hade blodprov tydande på glutenintolerans medan det i kontrollgruppen var 2.4 procent. Även hos första gradens anhöriga var förekomsten av glutenkänslighet större än normalt.

Jag kom själv fram till att jag hade glutenintolerans efter femtio. Då var det hudproblematik som var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag har senare insett att det fanns en del tarmproblematik också som berodde på glutenintoleran. Inte minst i dagarna har jag kommit fram till detta då det visar sig att det fanns gluten i en sak som jag inte visste. Det var samma sak med öl för några år sedan. ( det finns glutenfritt öl.)

Gluten finns i flera sädesslag och det finns ffa i vete, korn, råg. Cirka 1 (en) procent av glutenkänsliga reagerar också på havre. Gluten är ett samlingsnamn på proteiner gliadiner och gluteniner som finns i vete, men man brukar också inkludera liknande proteiner som finns i andra sädesslag och som kan ge samma reaktioner. Gluten finns inte i ris, bovete, majs, quinoa med flera sädesslag.
När man bakar bröd är gluten en komponent som ger brödet en viss sammanhållning och konsistens och därför tillsätts extra gluten i bröd vilket alltså kan vara orsaken till att sjukdomen ökar.

Vad är glutenintolerans? Oftast är det en sjukdom som påverkar tarmslemhinnan ( i själva verket kanske detta alltid finns men kanske inte ger symtom). För att ställa diagnosen brukar man ta prov från tarmslemhinnan som då visar en påverkan på slemhinnan. Tillsammans med antikroppar mot gliadin eller gluteniner ställer man då diagnosen.
Men förutom tarmssymtom finns ett flertal andra symtom som kan finnas. För länge sedan läste jag en artikel som kallade glutenintolerans kameleontsjukan- en sjukdom som kan imitera en mängd andra sjukdomar. Själv kom jag efter en lång tid underfund med att det gav mig hudproblem. Det finns en form av hudsjukdom som kallas hudcoeliaci-dermatitis herpetiformis. När jag gick min utbildning tror jag inte detta var känt. I varje fall står det inte min hudbok.

Hur mycket min diet utan gluten gör min MS gott vet jag inte.
Ej heller om det är glutenintoleransen som utlöst min MS. Båda är ju autoimmuna sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar