Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, oktober 20, 2009

Kan träning ge färre skov?



Att hitta balansen
MS Irland har tillsammans med universitetet i Limerick genomfört forskning bland sina medlemmar beträffande vilka tjänster människor med MS får. Man satte ljuset på att det fanns hög efterfrågan av sjukgymnastik och träningsprogram, men det fanns inte god tillgång vare sig från HSE* eller MS Irland på grund av bristande resurser. (* jag gissar detta betyder offentliga vården Health Service Executive).
Ett antal undersökningar har tittat på nyttan av sjukgymnastik och träningsaktivitet för MS personer. I litteraturen finner man att ett antal övningsprogram med varierande intensitet och tidsåtgång alla har positiva effekter på funktionsförmågor hos mänskor med kroniska sjukdomar och det är också ett högt deltagande- men beträffande MS patienter är det inte så- (Motl med flera 2005)
MS Irland har i samarbete med universitetet i Limerick utvecklade ett program, Getting the Balance Right, som skulle tillmötesgå detta behov av fysioterapi och träning. Det är ett program för hela nationen avseende träning och främjande av hälsa samt forskningsprogram för mänskor med MS. Målet med projektet är att erbjuda mänskor med MS möjlighet att få sjukgymnastik och träning i den takt och och beträffande de funktioner patienten behöver det. Det skall också ge personerna i fråga en behovsprofil ( vad behöver man förbättra) och kunna erbjuda det man kan ha nytta av, allt i syfte att personer med MS skulle få bättre service.
Fysioterapi och träning. När denna rapport skrevs hade 1 652 personer deltagit i varierande fysioterapi och träning typ sjukgymnastik i grupp och enskilt, yoga, gymnastik med ledare, Tai Chi och bassängträning. All denna terapi erbjöds/ erbjuds lokalt över hela landet, och vanligen omfattar programmet 10 veckor.
Alla deltagare utvärderades av en legitimerad sjukgymnast som bedömer ett antal fysiska och psykologiska faktorer. De undersökta delar personerna i tre grupper som ger deltagarna möjligheter att få terapier som de med liknande förmågor får.
Grupp A var de som använde käpp eller en krycka.
Grupp B var de som hade två stöd/ käppar, kryckor eller rollator.
Grupp C var personer med rullstol.
Under undersökningen deltog man i 16 520 enskilda sessioner.
Studien var uppdelad i grupper avseende handikapp, den var enkelblind dvs de som undersökte visste inte vilken grupp man deltagit i; den var randomiserad och personerna hade alltså slumpmässigt placerats i olika grupper. Studien samordnades av avdelningen för sjukgymnastik vid universitetet i Limerick.
Deltog i träning
Kontroller/ fortsatte med vanliga aktiviteter
Grupp A
338 Försökspersoner (fp)
53 kontroller
Grupp B
146 fp
19 kontroller
Grupp C
19 fp
4 kontroller
503 personer deltog i studien genom att delta i olika former av sjukgymnastik och träningsprogram. De indelades i grupper beroende på rörlighet och valdes slumpmässigt ut till olika övningsprogram som enskild sjukgymnastik. Sjulgymnastik i grupp, yoga och fitnessgymnastik med ledare. Var och en bedömdes före och efter 10 veckorsprogrammet samt återigen 10 veckor efter att programmet avslutades. De som var kontrollpersoner ändrade inte på sina vanliga aktiviteter. Efter att studien avslutates erbjöds dessa att delta i de olika aktiviteterna beroende på vad man valde.
Här är några resultat;
Den genomsnittliga tidsåtgången för sjukgymnastik var 3 timmar för på en tremånadersperiod. Jag kan inte riktigt tolka vad man menar med detta. Kanske avser man den insats som sjukgymaster behövde göra förutom åtgärderna i programmet.
Fatigue
23 procent av totala antalet personer som som mest använde en käpp minskade sin fatigue i så från att ha fatigue till att inte ha det. Bedömd enligt en skala för att värdera fatigue.. Detta fann man i 27 procent av de som fick sjukgymnastik program, 18 procent av de som fick yoga och 23 procent av de som gick i gymnastik med fitnesstränare. (Som parentes skriver man har man i andra studier rapporterat att 93% av de med MS har fatigue som begränsar deras liv.)
Skov
5 % av de i kontrollgruppen som använde en käpp fick skov medan bara 1 procent i gruppen med fysioterapi fick skov. Ett intressant fynd men lite svårt att uttala sig om då grupperna är små ( kontrollgruppen 53 personer). Vad det betyder statistiskt har jag svårt att bedöma. Man får nog se det som ett inte väntat fynd men pekar mot mera forskning om träning med denna frågeställning.
De som deltog i sjukgymnastik i grupp och använde en käpp erfor 19 %ig minskning av fatigue. Deltagarna märkte att de fick mer energi, bättre förmåga att minnas och behövde mindre tid för att göra klart uppgifter.
Andra fynd var att de som deltog i fysioterapi kände sig psykiskt bättre och mer ”lycka”.
De som hade två käppar eller rollator ramlade mindre omkull av de som erhöll fysioterapi. ( Man påpekar att 64 % av personer rapporterar att de fallit minst 2 ggr per år,vilket minskar säkerheten då man går och även sociala aktiviteter.)
Bättre balans hos 20% av de som använde rollator eller två käppar.
De som använde rollator eller två käppar och deltog i yoga fick 20 bättre gångförmåga och kunde gå längre sträckor på 6 minuter.
Rullstolsanvändare som fick standardterapi fick en allmän förbättring och mindre behov av hjälp.
Kan träning ge färre skov? Vore det fallet är det anmärkningsvärt. De andra effekterna minskad fatigue, balans etc tvivlar jag inte alls på.

5 kommentarer:

  1. Intressant!
    Jag tror att träning kan ge en balans i kroppen som är bra för oss med ms och det kanske kan påverka skoven?
    Det är väl också så att träning skulle kunna ha någon effekt på myelinet? Har för mig att jag läst någon studie om fysisk aktivitet och att det kan påverka myelinet men jag kommer inte ihåg riktigt??
    Hjärngymnastik under längre tid verka ju kunna påverka myelinet! :)

    http://www.karolinska.se/en/System/larut/Monthly-Theme/Theme-brain/Artiklar/Alla-ar-vi-experter-pa-nagot/

    Tack för ett intressant inlägg!
    //Daniel

    SvaraRadera
  2. Tack själv Daniel för den intressanta länken. När jag lyssnade pa en föreläsning som egentligen handlade om nybildning av neuron fick sa man bland annat att fysisk träning stimulerade detta, möjligen med undantag av MS vill jag minnas.
    Jag kan nog tänka mig att fys träning kan paverka skovbenägenheten, kanske en bland manga "omgivningsfaktorer".
    Det börjar väl närma sig NY Marathon nu?
    Hälsningar Sune

    SvaraRadera
  3. Jag är defintivt övertygad om att träning hjälper för det mesta när det gäller bättre hälsa och där kommer MS:en in.Om det inte skulle vara så...varför finns det på repect idag:) Jag vill tro på att det fungerar. Tron är är också viktigt.
    Må så gott Sune!
    Kram messan

    SvaraRadera
  4. Anonym10:12 em

    Är ofta inne och läser på denna sidan.
    Mycket intressant. Lätt att läsa och förstå.
    Har MS sedan många år och söker all information.

    Tack
    Hälsningar Britt-Marie

    SvaraRadera
  5. Visst närmar det sig!
    Åker över nästa torsdag och på söndagen den 1 november går starten. Tror jag startar 16:00 svensk tid.
    Hälsningar
    Daniel

    SvaraRadera