Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, februari 23, 2011

Monocyters inflammationshämmande funktion fungerar inte vid MS?


Förmågan hos monocyter att hämma inflammation är skadad vid MS tyder en undersökning på, där svensken Thomas Bäckström är deltagare.Monocyter är en sorts vita blodkroppar som finns i blodet bara ett dygn och sedan sprids ut i vävnaden, där de bland annat omvandlas till makrofager, ätarceller som städar upp i vävnaden, äter upp främmande partiklar och de fungerar därvid som antigenpresenterande celler, som visar upp fragment av det kroppsfrämmande så att övriga immunförsvarets celler skall kunna bilda nya celler och antikroppar som bekämpar infektion.Om monocyter
Monocyter har tre olika funktioner i immunsystemet.
 • Fagocytos-ätarfunktionen, där de oskadligför främmande ämnen, bakterier, virus.
 • Antigenpresenterande funktion, när de ätit upp exempelvis ett virus, och sönderdelat den presenterar de den på cellytan för att andra celler skall lära sig att känna igen det kroppsfrämmande och bilda försvar emot det i form av antikroppar, T-lymfocyter etc.
 • Monocyter kan också stimuleras till att bilda proinflammatoriska cytokiner som stimulerar inflammation efter att de varit i kontakt med det kroppsfrämmande (TNF, IL1 och IL 12). Efter en viss latens börjar de också att producera antiinflammatoriskt cytokin IL 10.Undersökningen tyder på att monocyterna inte förmår hejda inflammatoriska celler från att förstöra centrala nervsystemet vid MS, enligt författarna till studien. Enligt Bäckström har vi alla monocyter som fungerar bland annat har denna nedtryckande på inflammation. ( de stimulerar inflammation först och sedan hämmar de inflammation) Den här studien kan visa på en väg att hejda inflammation och därigenom MS via påverkan av dessa lymfocyters funktion.

3 kommentarer:

 1. Anonym7:00 fm

  Hur går det med monocyterna då det kommer bakterier IN I i monocytcellerna alltså tar sig in i genom cellmembranen och stjäl ATP från cellernas kraftverk mitokondrierna och dessutom utsöndrar två gifter och dessutom håller liv i "de förlorade" monocytcellerna??
  Grannen

  SvaraRadera
 2. Hej Granne,
  Man måste nog veta betydligt mer om det hela innan man börjar spekulera. Sedan är jag nog inte rätt man att svara på det. Det behövs nog en forskare inom immunologi skulle jag tro.
  Bästa hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym7:12 fm

  Hej igen!
  Det handlar inte om spekulationer längre.
  David Wheldon MB FRCPath spekulerar inte. Han skriver följande "After much controversy there is now powerful evidence for the respiratory pathogen Chlamydophila (Chlamydia) pneumoniae being a causal factor in some variants of the neurological illness multiple sclerosis. A series of remarkable studies finds:"
  Efter det förklarar han. Det är bara att läsa: http://www.davidwheldon.co.uk/ms-treatment1.html.
  Alltså läs det, sedan resonera runt det, som du dessutom så klokt brukar göra! Sedan handlar det ju på vad du vill lägga ditt focus på i denna blogg. Notera att jag har ju klarat det som endast är civing och inte har läkarkunskaper.
  Väl bekomme!
  Grannen

  SvaraRadera