Det har
blivit möjligt att bestämma vad människor äter i själva verket i
stället för vad man kommer ihåg eller vad man svarar i enkäter,
intervjuer. Man kan ta blodprover och finna biologiska markörer som
talar om hur kosten egentligen ser ut. ( så kallade biologiska
markörer).
Detta
har öppnat en helt annan möjlighet att kunna se samband mellan vad
man äter och utveckling av sjukdomar. Det har nu kommit en studie
från Oregon Health and Science University i huvudstaden Portland.
Det är alltså samma stad som där professor Swank utförde sin
forskning om MS patienter och kost. Det är också en stad som kallas
rosornas stad, staden som i någon undersökning utsågs till staden
med högst livskvalitet hos medborgarna.
Jag läser om
den här studien på utsidan av Norges mest lästa tidning- VG-
Verdens Gang- en partipolitisk och ekonomiskt oavhängig tidning.
Man kan också läsa om det på sajten Science
Daily
NY STUDIE OM
FARLIGT FETT:
MATEN
SOM ÖKER ALZHEIMERFAREN.
På
insidan presenteras studien. En sammanfattning lyder; den
sorts mat du äter har stor inverkan på hjärnvolym, mental funktion
och minne.
104
äldre personer undersöktes med diverse tester av mental funktion
och minne. 42 av deltagarna genomgick också MRI för att bedöma
ev. hjärnkrympning ( atrofi).
Deras
kost bestämdes genom blodprover, som talade om vilken kosthåll de
hade och upptag av olika näringsämnen.
Resultat:
De som åt mer fett av typ omega-3 (marint) och rikligt med
vitaminer hade mindre risk för ”hjernesvinn”. Dessutom hade de
bättre resultat på mentala tester.
Negativt
var framförallt transfetter..
Det
tycks vara så att sådana bakvaror ofta bakas av
”industrimargarin”, som ofta innehåller transfetter. (
åtminstone i Norge) Jag har läste innehållsförteckningen på
glutenfria småkakor för något år sedan, och det innehöll mycket
riktigt transfetter. Men jag visste inte att det berodde på att man
använde en annan sorts margarin än det vi köper i butikerna. Man
kan också misstänka att det tidigare funnit mycket transfetter i
även sådant margarin innan riskerna med transfetterna blev kända.
Till
nejmatvaror
räknar man också popkorn för mikrougn, frityrproduker exempelvis
pommes frites, och överhuvudtaget sådant som omges av frityr som
fiskepanetter, snitzlar och liknande.Snabbmat och gatuköksmat. Fett
kött och köttblandningsprodukter som korv. Feta mejerivarot.
Soppåsar, såspåsar och tacos.
(
jag vet inte om detta kom fram av undersökningen eller om det kommer
från intervjun enligt nedan. ) Här tycks man betrakta de
transfetter som finns naturligt också som lika skadliga. Det har jag
inte sett tidigare.
Mat
som innehåller omega.3 fetter är fet fisk som makrill, sill, lax
och sardiner.
Mat
med vitaminer är grönsaker och frukt. Bär och nötter.
Även
grovt bröd och fullkort räknas till ”ja-maten”.
Lisbeth
Dahl vid Nasjonalt Institutt for ernnaeringsforskning intervjuas i
artikeln .Hon säger att det handlar om att få i sig viktiga
byggstenar för våra celler och för hjärnans funktion. Äter man
äter kost med lite omega-3, vitaminer samt mycket transfetter blir
det som att fylla på bensin i en diesel bil. ” det blir rett och
slett feil drivstoff for hjernen.
I
varje fall har kosten en stor betydelse:
hela
17 procent av resultaten på mentala test kunde härledas till
kostvanor
och
37 procent !!! av
resultaten på MRI dvs hjärnans volym, minskning ( atrofi).
Allt
det här överensstämmer med de stora studier man läst om vad som
i medelhavskost är nyttigt och här kommer det från en helt annan
typ av forskning där man med säkerhet vet hur kosten sett ut.
104
personer kan tyckas få och studien behövs upprepas.
Man
kan alltså fortsätta med att försöka äta de nyttiga
omega-3fetterna och minska på transfetter liksom frukt och
grönsaker.
Sune!
SvaraRaderaÖnskar kommentar på denna rykande färska artikel! Snälla du!http://www.cosmeticcentre.com.au/client_images/1043332.pdf
Multiple sclerosis: a chronic infective cerebrospinal venulitis?
Den tar upp Swanks diet, Zamboni´s CCSVI, d-vitamin och också det jag medicinerar mot bakterieinfektionen Chlamydophila pneumonia och sambanden. Den är lite för tung för mig men jag räknar med att du grejar den. (Kämpar med den så gott jag kan!)
Jag är 100% med på banan på din bloggrubrik att vi kan göra något åt det med bl.a. livsstilförändringar som du är inne på i din blogg. Men dessutom så ligger för stor del av fokuset på symptombehandling och skulle istället ligga mer på orsaksbehandling! Det går även där att göra förbättringar om man får hjälp av sjukvården! Tror att våra ståndpunkter går lite isär där!?
Ha det bra i d-vitaminland!
MVH
Grannen
Jag lyckas inte läsa hela rapporten, kan du emaila den?
SvaraRaderaSune