Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, januari 11, 2012

Nyttig mat för hjärnan och onyttig


Det har blivit möjligt att bestämma vad människor äter i själva verket i stället för vad man kommer ihåg eller vad man svarar i enkäter, intervjuer. Man kan ta blodprover och finna biologiska markörer som talar om hur kosten egentligen ser ut. ( så kallade biologiska markörer).
Detta har öppnat en helt annan möjlighet att kunna se samband mellan vad man äter och utveckling av sjukdomar. Det har nu kommit en studie från Oregon Health and Science University i huvudstaden Portland. Det är alltså samma stad som där professor Swank utförde sin forskning om MS patienter och kost. Det är också en stad som kallas rosornas stad, staden som i någon undersökning utsågs till staden med högst livskvalitet hos medborgarna.
Jag läser om den här studien på utsidan av Norges mest lästa tidning- VG- Verdens Gang- en partipolitisk och ekonomiskt oavhängig tidning. Man kan också läsa om det på sajten Science Daily
NY STUDIE OM FARLIGT FETT:
MATEN SOM ÖKER ALZHEIMERFAREN.
På insidan presenteras studien. En sammanfattning lyder; den sorts mat du äter har stor inverkan på hjärnvolym, mental funktion och minne.
104 äldre personer undersöktes med diverse tester av mental funktion och minne. 42 av deltagarna genomgick också MRI för att bedöma ev. hjärnkrympning ( atrofi).
Deras kost bestämdes genom blodprover, som talade om vilken kosthåll de hade och upptag av olika näringsämnen.
Resultat: De som åt mer fett av typ omega-3 (marint) och rikligt med vitaminer hade mindre risk för ”hjernesvinn”. Dessutom hade de bättre resultat på mentala tester.
Negativt var framförallt transfetter..
Det tycks vara så att sådana bakvaror ofta bakas av ”industrimargarin”, som ofta innehåller transfetter. ( åtminstone i Norge) Jag har läste innehållsförteckningen på glutenfria småkakor för något år sedan, och det innehöll mycket riktigt transfetter. Men jag visste inte att det berodde på att man använde en annan sorts margarin än det vi köper i butikerna. Man kan också misstänka att det tidigare funnit mycket transfetter i även sådant margarin innan riskerna med transfetterna blev kända.
Till nejmatvaror räknar man också popkorn för mikrougn, frityrproduker exempelvis pommes frites, och överhuvudtaget sådant som omges av frityr som fiskepanetter, snitzlar och liknande.Snabbmat och gatuköksmat. Fett kött och köttblandningsprodukter som korv. Feta mejerivarot. Soppåsar, såspåsar och tacos.
( jag vet inte om detta kom fram av undersökningen eller om det kommer från intervjun enligt nedan. ) Här tycks man betrakta de transfetter som finns naturligt också som lika skadliga. Det har jag inte sett tidigare.


Mat som innehåller omega.3 fetter är fet fisk som makrill, sill, lax och sardiner.
Mat med vitaminer är grönsaker och frukt. Bär och nötter.
Även grovt bröd och fullkort räknas till ”ja-maten”.
Lisbeth Dahl vid Nasjonalt Institutt for ernnaeringsforskning intervjuas i artikeln .Hon säger att det handlar om att få i sig viktiga byggstenar för våra celler och för hjärnans funktion. Äter man äter kost med lite omega-3, vitaminer samt mycket transfetter blir det som att fylla på bensin i en diesel bil. ” det blir rett och slett feil drivstoff for hjernen.
I varje fall har kosten en stor betydelse:
hela 17 procent av resultaten på mentala test kunde härledas till kostvanor
och 37 procent !!! av resultaten på MRI dvs hjärnans volym, minskning ( atrofi).
Allt det här överensstämmer med de stora studier man läst om vad som i medelhavskost är nyttigt och här kommer det från en helt annan typ av forskning där man med säkerhet vet hur kosten sett ut.
104 personer kan tyckas få och studien behövs upprepas.
Man kan alltså fortsätta med att försöka äta de nyttiga omega-3fetterna och minska på transfetter liksom frukt och grönsaker.
2 kommentarer:

 1. Anonym10:06 fm

  Sune!
  Önskar kommentar på denna rykande färska artikel! Snälla du!http://www.cosmeticcentre.com.au/client_images/1043332.pdf
  Multiple sclerosis: a chronic infective cerebrospinal venulitis?
  Den tar upp Swanks diet, Zamboni´s CCSVI, d-vitamin och också det jag medicinerar mot bakterieinfektionen Chlamydophila pneumonia och sambanden. Den är lite för tung för mig men jag räknar med att du grejar den. (Kämpar med den så gott jag kan!)
  Jag är 100% med på banan på din bloggrubrik att vi kan göra något åt det med bl.a. livsstilförändringar som du är inne på i din blogg. Men dessutom så ligger för stor del av fokuset på symptombehandling och skulle istället ligga mer på orsaksbehandling! Det går även där att göra förbättringar om man får hjälp av sjukvården! Tror att våra ståndpunkter går lite isär där!?
  Ha det bra i d-vitaminland!
  MVH
  Grannen

  SvaraRadera
 2. Jag lyckas inte läsa hela rapporten, kan du emaila den?
  Sune

  SvaraRadera