Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, januari 22, 2012

Cancer och rött kött

En bild över utvecklingen  under 1900-talet av
  • konsumtionen av kolhydrater
  • fett
  • hur mycket vi rör oss
  • samt viktförändring 
Nu fàr man tydligen lägga till rött kött.  I en översiktsartikelartikel i DN skriver man om utvecklingen av speciellt tjocktarmscancer och  coloncancer och deras samband med  konsumtionen av rött kött.om skriver man att ökningen av hur mycket kött vi ätit de senaste 60 åren har gått från under 1 kg i veckan till 1,6 kg. I andra länder har det ökat mer ändå. Det stämmer ganska väl med hur ökningen varit under mitt 65-åriga liv.( tills jag började med "medelhavs-Jelinekska" dieten. Numera äter jag inte rött kött annat än från vilt). Jag har dock en aning om att den stora ökningen kom efter krigsslutet , WWII. Tror inte att man åt lika mycket kött i mina föräldrars barndomshem.  Så jag tror ökningen började innan ( följer sannolikt kurvorna för fett och kolhydrater).

Det hela är ingen nyhet.
  • I det här blogginlägget om hur folk där man ofta blev hundra år levde, visade det sig att man åt lite rött kött och mycket vegetarisk mat.
  • Vad är medelhavskost? Den medelhavskost man talar om som ger mindre med cancrar, hjärt-kärlsjukdomar och kanske störst effekt på neurodegenerativa sjukdomar  innehåller mycket grönsaker och frukt men lite rött kött. Däremot visar ju artikeln att i t ex Spanien har man köttkonsumtionen mycket. Man ser faktiskt det på gatorna på Tenerife, många överviktiga människor, ofta unga.  Medelålders och äldre har mycket ofta övervikt. Många röker dessutom. Positivt är att många motionerar här. Ett program på TV tar upp denna problematik varje dag, Mañana Uno, som undervisar om kost, samt visar bra övningar som man kan göra i hemmet med hjälp av vanliga föromål. Häromdagen använde man juicepaket, en annan dag kuddar och ofta inga redskap alls..
  •  Rött kött och "gula fläcken" sjukan.
  • I en studie där man följt fler än en halv miljon medelålders och äldre amerikaner fann man att de som konsumerade mer rött än vad som motsvarade en liten hamburgare /four ounces/113,4 gram om dagen löpte en ökad risk att dö under de 10 år de följdes i främst cancer och i hjärtsjukdomarna.
  • I artikeln i DN säger forskaren vid Karolinska Alicja Wolk att sambandet mellan tjocktarms-ändtarmscancer är klart bevisat och att man borde gå ut med råd om detta. Hon tycker också att livsmedelsverket skulle gå ut med råd om att begränsa k¨ttkonsumtionen till !/2 kg per vecka samt inga charkuterier alls. ( Då skulle det nog bli uppror i köttindustrin, det finns säkert lika starka intressen här som det enligt LCHF:are finns inom "besockringsindustrin".)
  • Samma Alicja Wolk har nyligen kommit med en studie om rött kött och pancreas cancer. Allra starkast samband fann man där mellan charkuteriprodukter och pancreascancer.
Artikeln i DN beskriver bra vad som kan hända inom processindustrin av mat, av charkuterier- det handlar om vad som händer då man röker mat, steker, av olika ämnen som tillsätts. Jag tror personligen inte man klarar av att föda jordens befolkning om man inte processar mat  men man måste ha kontroll över vad man gör, få kontroll över vad som tillsätts och inte minst av vad som kommer med i maten av sådant som inte tillsätts men som lagras i naturen och sedan kommer med i vår föda av alla 100 000 tals kemikalier som finns. Kanske finns där det största problemet.

Tack Karin Bojs för en bra artikel!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar