Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, januari 08, 2013

Bra och mindre bra fetter

Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan 
 
  
                            I en prospektiv undersökning avseende fetter i maten och risk för kranskärlssjukdom ( beroende på förkalkning och trånghet i kärlen till hjärtmusklerna) gjord på material från Nurses' Health Study omfattande 80082 kvinnor i åldrarna 34-59 år fann man ett samband mellan kvoten fleromättade fetter / och mättade fetter. Ju högre kvoten var desto lägre risk för hjärtsjukdom. Om kvoten var 0.2 dvs fem gånger så mycket mättade fetter som fleromättade sattes den relativa risken för hjärtsjukdom till 1.0
Hade man mer fleromättade fetter i maten så att kvoten blev 0.5 dvs det var bara dubbelt så mycket mättade fetter i maten minskade den relativa risken för hjärtsjukdom.

                           När järnridån föll fick man möjlighet att studera detta i en sorts stort mänskligt experiment. Här kan man läsa om detta. I Polen hade mejerivaror och liknande subventionerats under kommunismen med påföljden att man åt och drack mycket mejerivaror och hade ett stort intag av mättade fetter. Kommunismen ledde till att detta togs bort och man började mer och mer äta margariner, ta matoljor- men observera utan partiellt härdade fetter ( transfetter). Man har därefter i två omgångar studerat dödligheten i kranskärlssjukdom och den har minskat även då man kontrollerar för rökning, motion och liknande.

denna bild ser man resultaten av båda studierna. Här visade ovetenskapliga bild kan ses som en guidning till bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar