Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, mars 08, 2010

Lite om melatonin

Lite om melatonin

Jag skriver om det för att se hur man skall betrakta det hur immunförsvarssynpunkt. På vilket sätt påverkar det immunförsvaret? Hur kan det påverka ”autoimmuna” sjukdomar? Jag har inte svaret då jag börjar skriva detta och sannolikt inte i slutet heller, men förmodligen vet jag lite mer.

Melatonin är ett hormon som sedan kopplas till corpus pineale, talgkortkörteln, och jag har framtill nyligen trott att det var enbart där det bildades men så är inte fallet. I själva verket bildas melatonin i större mängder i mag-tarmkanalen. Enligt en artikel jag läste-ROLE OF MELATONIN IN UPPER GASTROINTESTINAL TRACT bildas det 500 gånger så mycket där som i tallkottkörteln. Melatonin kopplas till den biologiska klockan och styrs bland annat av mängden ljus som träffar ögats näthinna. Ljus hämmar bildningen av melatonin i talgkottkörtel och mörker stimulerar bildningen. Melatonin används som sömnmedel och finns som registrerat läkemedel. I USA säljs det som hälsokost men så inte i Sverige. Halten melatonin i blodet är högst då det är som mörkast och lägst dagtid. Den mängd som finns under dagtid kommer huvudsakligen från produktionen i mag-tarmkanalen. Melatonin är fettlösligt och kan nå olika vävnader i kroppen snabbt.


Ju äldre man blir ju mindre melatonin produceras och variationen med topp under natten tenderar att försvinna, och kan vara mycket liten då man nått 60 års ålder. Melatonin är inte bara aktör i olika funktioner i kroppen som varierar med dygnets ljus. Det är med och styr bland libidorytmen hos djur som varierar med årstiderna. Denna rytm kan också anas hos människor om man studerar statistik över födelsetal och liknande. När björnar skall gå i ide spelar troligen också melatoninet en roll.


Melatonin har många uppgifter. I övre delen av tarmkanalen deltar det i olika funktioner som har med kroppsrytmen att göra. Exempel på detta skulle kunna vara deltagande i reglering av vad slemhinnecellerna i magsäck och tarm producerar, bukspottskörtel osv. Melatonin är också en stark antioxidant och är väl så starkt som andra kända sådana också. Vidare har melatonin en roll i immunförsvaret och medverkar till att småsår och liknande i tarmen läker.

Immunförsvaret består av ett medfött och ett förvärvat immunförsvar. I detta försvar spelar de vita blodkropparna en viktig roll. Men immunförsvaret verkar inte isolerat utan det påverkas av hormoner från det endokrina systemet och det påverkas av centrala nervsystemet. Det har också visat sig att yttre faktorer, så kallade miljöfaktorer kan påverka immunförsvaret, och ljus är en sådan faktor som påverkar det. Från näthinnan går inte bara nervbanor till syncentra utan det går också till nervkärnor som har med de neuroendokrina systemet att göra och som bland annat via melatonin påverkar olika funktioner i kroppen och bland annat immunsystemet. Som tidigare nämnts finns det melatoninproduktion som regleras av ljus, men det finns till med produktion av melatonin i vissa vita blodkroppar, något som i sig talar för en koppling mellan immunsystem och melatonin. Hormoner som är känsliga för den biologiska klockan rytm är tillväxthormon ( produceras under djupsömn), sköldkörtelhormon, kortisol, sköldkörtelstimulerande hormon och man funnit att melatonin tycks ha både egenskaper som främjar den inflammation som skall ta död på mikroorganismer som kommit in i cellerna, men det finns också påverkan på de celler som skall medverka i att stoppa upp denna inflammatoriska aktivitet då hotet är under kontroll och passerat.

Min slutsats tills vidare blir att man skall ha respekt för melatoninet. Kanske speciellt om man har en autoimmun sjukdom. Det verkar finnas skäl till att man inte släppt melatoninet som hälsokostmedel. Det här var ett skummande på ytan.

källa

M. SZCZEPANIK



MELATONIN AND ITS INFLUENCE ON IMMUNE SYSTEM


Department of Human Developmental Biology, Jagiellonian University College of Medicine, Krakow, Poland


4 kommentarer:

  1. Anonym11:57 em

    Tack! :) Det här rätar ut några frågetecken för mig.

    // Jenny

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa...// Susanne Norrbotten

    SvaraRadera
  3. Anonym1:54 em

    Ja, det är verkligen spännande - och så tacksam jag är att du bevakar och skriver: Nu melatonin, även förstås D-vitamin och CCSVI.

    A.Biel

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Roligt att det blev response på det här. Det finns mycket koppligar till melatonin vad jag kan förstå och det verkar vara ett mycket viktigt och centralt hormon
    Tack.

    Hälsningar Sune

    SvaraRadera