Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, april 02, 2010

CCSVI ballongvidgning, stentar, genomblödning


Hemma i Sverige nu efter några dagars mellanlandning i Barcelona. Visst är det lite underligt,hade man åkt direkt hade det blivit dyrare än en mellanlandning med tre nätter på hotell. Resan till Barcelona och hotell köptes i ett paket. Hotellet Sagrada Famillia var alldeles utmärkt. Inget lyxhotell men trevligt. Låg 250m från katedralen med samma namn. Det här fotot är från hamnen i Barcelona

Stentar är rör som sätts in i rör för att laga dessa. Inom medicinen används stentar för att skapa utflöde av galla om det är stopp i gallvägarna av olika skäl. Stentar användes i artärer för att göra att hopträngda hålrum skall vidgas. Vid kärlkramp eller coronar hjärtsjukdom är blodflödets till hjärtats egen vävnad dåligt och det kommer mindre med syre till hjärtat för att det skall kunna bilda energi och utföra sitt pumparbete och föra blodet runt i kroppen. Om blodtillförseln blir riktigt dålig börjar vävnaden i hjärtat att dö vilket inträffar vid hjärtinfarkt. Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är en förträngning av koronarkärlen. Om man då vidgar förträngningen med ballong och ev stent kan man återställa ett gott blodflöde/inflöde till hjärtat.


Artärer är kärl med kraftiga muskler i kärlen som kan strypa åt blodflödet. Vi exempelvis stressreaktioner styrs en del av blodflödet till muskler och från mage för att man skall orka försvara sig osv. Däremot kan inte artärerna vidga sig så kraftigt som venerna. Dessa kan vidga sig och lagra en del blod och de kan också falla samman om de är tomma. Man kan se det på ytliga vener om man lyfter handen över hjärthöjd så försvinner blir venerna mindre. Venernas funktion kan alltså i viss mån lagra blod, men det är också denna egenskap med vidgningar och att de lätt kan sammanpressas som ger en del risker, exempelvis för blodproppar på flygresor, besvär av åderbråck. Blodet rinner i artärerna i en riktning mot smalare och smalare kärl och det blir ett motstånd som reglerar en del av blodtrycket. Att det rinner i denna riktning gör också att om en stent lossnar har den inte så lätt att ta sig vidare av två skäl, det blir mindre utrymme och dessutom ger inte kärlen efter. I venerna däremot blir det vidare och vidare utrymme och dessutom kan vener vidga sig betydligt. Detta gör att stentar som lossnar kan ta sig vidare. Däremot kan de ju aldrig rinna iväg till hjärnan och orsaka skador där vilket stentar i artärer skulle kunna göra om de tog sig fram, till exempel om en liten del lossnade. (Jag har aldrig hört om detta, men teoretiskt är det möjligt.) Ett akut stopp i en artär är också betydligt allvarligare- leder till celldöd.

Så här beskriver Salvatore Sclafani principen för att sätta in en stent. Man tar en stent är cirka 10-20% större än diametern på blodkärlet. Stentarna hålls på plats därdör att de utövar en press utåt radialt mot kärlväggarna. I venerna kan kärlens diameter expanderar mer än 50% i fråga om vena jugularis. Dessutom finns det mycket rörelser åt alla håll i nacken och stenterna utsätts för en del olika krafter. Kan materialet i stentarna slitas ut. De behöver hålla väldigt länge för exempelvis MS patienter. Det inre av kärlväggarna växer sedan över stenten och den inbäddas i dessa celler som kallas endotelceller. Denna endotelisering tar cirka två till tre månader.

Hittills anser Salvatore Sclafani att detta är metoder som är under utveckling. Han vill att det i första hand skall göras angioplastik det vill säga enbart ballongdilatation utan stentar. Om detta inte fungerar vill han eventuellt avvakta. Han har bland annat försökt med angioplastik på Wheelchair Kamizakee och man funderar nu på eventuellt stent, vilket både Salvatore Sclafani och Wheelchair Kamizakee funderar på. Sclafani skriver detta på This is MS och Wheelchair på sin blogg.


Detta med genomblödningen gäller inte bara hjärtat och stopp i artärerna. Kanske kan det gälla även CCSVI också. Ett hinder i utflödet skulle kunna påverka inflödet och syretillförseln till hjärnan. Detta skulle kunna vara en förklaring till att en del patienter har märkt en omedelbar förbättring i samband med att de genomgått en angioplastik. ” fötterna känns varma”, ”jag är mindre trött” etcetera.

4 kommentarer:

 1. Anonym9:59 fm

  Hej.
  Välkommen hem till Sverige. Vintern släpper sakta sitt grepp men har varit hård. Här letar man med lupp efter kommentarer av CCSVI i media men det är totalt knäpp tyst. Trodde inte sånt var möjligt. För Mej själv blir det i alla fall allt mer uppenbart att MS orsakas av dålig blodomsättning i hjärnan. Att hålla på med copaxone och allt vad det heter känns som ren felmedicinering. Det är som att spanna vatten på en eldsvåda fast man ser att det är ett veck på brandslangen.
  Mvh Tore

  SvaraRadera
 2. Hej Tore,
  Jag tycker nog att det är lite underligt också med tystnaden. MS är ju inte direkt en ovanlig sjukdom och jag tror många MS patienter är intresserade av det här (+deras familjer och anhöriga).
  För mig känns dock medicinerna helt adekvata, de påverkar ju sjukdomen på ett positivt sätt så att skadan blir mindre.
  Det verkar som att det samlas mer och mer fall och åtgärderna gör på fler ställen. Italien, Polen, Bulgarien, USA, Indien, i Canada planeras i samband med studie. Möjligen på gång i Frankrike och i Australien. Om jag förstod den italienske hjärtkirurgen med MS som arbetar på nordirland rätt gjorde kollegor i nordirland ingreppet med ballongdilatation där. http://for-greet.squarespace.com/journal/2010/4/1/heart-superdoc-calls-foot-dragging-on-ccsvi-unethical.html


  Den förste april av alla dagar kom det in många artiklar på MSRCnews om CCSVI bland annat om studier avseende järninlagringen.
  Om det här verkligen visar sig fungera fortsättningsvis, vilket bland annat hänger på om man hittar en bra stentmetodik kommer kanske patientantalet som genomgår venkorrigerande åtgärder att hinna före läkarsamhället i stort.
  Glad Påsk
  hälsningar Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym5:05 em

  Sune.
  Min otålighet kanske lyser igenom i Mitt resonemang men, om CCSVI får sitt genombrott och bevis föreligger om sambandet CCSVI-MS, då är dessa mediciner inte adekvata längre utan närmast värdelösa. Men det intressanta då är att det frigörs stora forskningsresurser som Jag tror kommer att styras över till metodikutveckling för att reparera vener.
  Det kan komma mycket här.
  Sen funderar jag kring vad man såg i Buffalo.
  En stor del av kontrollgruppen uppvisade CCSVI.
  Är det här i så fall en mycket vanlig åkomma som finns i det fördolda? Betyder det i så fall att det finns en stor grupp människor som ligger i farosonen för att utveckla MS? Eller för den delen andra sjukliga tillstånd? Ett strypt blodomlopp lär nog vara dåligt för allt möjligt tror Jag. Funderingar bara, och är dom felaktiga så skyller Jag på Min MS.
  Mvh
  Tore

  SvaraRadera
 4. Anonym4:21 em

  Mina herrar!
  Följer sedan en tid tillbaka ert resonemang med stort intresse. Artikeln i "Reflex" gjorde mig uppmärksam på denna möjlighet att det kanske finns ett hopp för alla oss som har MS. Innan dess hade jag faktiskt inte hört talas om CCSVI och då är jag ändå en ganska flitig användare av Internet. Anagligen finns det ett väldigt stort antal MS-patienter som aldrig hört talas om denna möjlighet.
  Sune, som läkare kan du väl berätta lite om vad du tror om risken med att gå omkring med för trånga vener, förutom att vi som har MS blir sämre och sämre. Jag blir riktigt orolig när jag ser mina blå, avdomnade och iskalla fötter. Att blodcirkulationen inte fungerar kan jag förstå, men hur nära är jag en blodpropp? Och huvudvärken som då och då blixtrar till eller värken som vandrar runt i kroppen, har allt detta samband?
  I väntan på sommaren med lagom värme!/Agneta

  SvaraRadera