Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, april 13, 2010

Studie om kost och Alzheimer. En Swankliknande kost tyx vara bra även för detta.


Just nu pågår en AAN kongress vilket innebär att det kommer många nyheter- AAN Amerikanska Neurologers förening. Här en studie om risken fär Alzheimer sjukdom och kost.

Man följde 2148 personer 65 år eller äldre. De fick fick lämna uppgifter om sin kost och därefter följdes de med 1 1/2års mellanrum och värderade utifrån symtom på demens. Man uppdelade kosten efter kost som i tidigare undersökningar har visat sig vara kopplat till demens. ( Där jag läser detta verkar man inte skilja mellan Alzheimer och demens; men Alzheimer är bara en typ av demens och det finns flera andra typer. Phys org. Men i sammanfattningen av studien verkar det vara isolerat till Alzheimer så sannolikt är det Alzheimer som undersökts.De olika grupper man tittade på var mättade fetter, enkelomättade fetter ( omega-9 ex.vis olivolja), omega-3, omega-6, vitamin E, vitamin B12 samt folsyra.

Uppföljningen varade i 3,9 år och 253 personer utvecklade Alzheimer.

Ett mönster i dieten var kopplat till mindre risk för Alzheimer, högr intag av sallad dressing, nötter, fisk, tomater, kyckling, kål, mörka och gröna bladgrönsaker samt lågt intag av mejeriprodukter med mycket fett, rött kött, organiskt kött ( exakt vad man menar med detta vet jag inte) samt smör

Här några tänkbara orsaker enligt forskaren Yian Gu, Ph.D vid Columbia University

B12 och folsyra- kan minska homocysteinnivåer- förhöjt homocystein är en riskfaktor för demens samt arterioscleros, om det orsakar det är inte klarlagt.

Vitamin E- är en starkt antioxidant och kanske verkar via detta. Fettsyror kan vara koppade till demens och kognitiv funktion genom arterioscleros, blodproppsbildning och inflammation bland annat genom effeker på hjärnans utveckling och på de biologiska membranens funktioner eller genom att ämnet betaamyloid lagras.

Denna forskning är stöd för att man skall undersöka ytterligare om kostkombinationer kan förebygga viktiga hälsoproblem. Det tycks alltså som den Swanksinspirerade dieten även kan verkar förebyggande på Alzheimer som ju för min del inte behöver vara så långt borta.3 kommentarer:

 1. Anonym6:18 em

  Sune.
  Intressant länk. Inte bara vener. Hela blodsystemet till/från hjärnan diskuteras.
  http://www.thisisms.com/ftopic-10789-0-days0-orderasc-.html
  Mvh
  Tore

  SvaraRadera
 2. Hej Tore
  Tack för länken. Jag hade en kollega då jag var företagsläkare som hade arbetat länge som hand kirurg och bland annat opererat många patienter med förträngningar i artärer bland annat en del av de tillstånd som beskrivs där. När jag träffar honom skall jag kolla med honom om hans synpunkter?
  Gör du IBT; inclined bed therapy, jag började med det omkring 1 april. Jag undrar om jag möjligen börjar att se effekter av detta nu. Det borde inte vara placebo för effekterna har kommit de två sista dagarna och så brukar nog inte placebo fungera.
  Har du provat IBT?
  MVH
  Sune

  SvaraRadera
 3. Hej !

  Snälla Sune berätta lite mera om IBT Och hur du gör.. Mvh Ulrika

  SvaraRadera