Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, april 02, 2010

Lite radikalt kanske men jag är en man som gör angiografier och inte fotograf


säger Salvatore Sclafani i slutet på ett inlägg där han fortsätter att berätta om CCSVI på This is MS.


Det radikala är att han anser att venografi ( vilket i Sverige med kallas phlebografi) är vad man bör göra för att undersöka om CCSVI föreligger. Om problemen finns hos 60-90 procent av patienterna bör det göras med metoden fram för alla de andra ” the gold standard test”. Enda anledningen till att han själv gör ultraljud och MRI med åskådliggörande av venerna är att det kan vara metoder att följa upp och kontrollera. (oblodiga sådana, relativt. Vid MRI ges kontrast).

Kärlkirurgen Salvatore skriver så här: Efter att vi fört in den första vajern via första nålen, skjuter vi en skida över vajern i venen i ljumsken och sedan sker alla ytterligare manövrar och byte av verktyg genom denna skida, detta minskar slitatet på venen av olika kateterbyten osv.
När vi väl har identifierat en förträngning sätter vi in en flexibel styrvajer genom den diagnostiska kateterna och tar bort katetern men lämnar kvar vajern. Vi träder en ballongkateter över vajern med centrum av ballongen i förträngningen.
Ballong kateterna är en vanlig liten kateter med en ballong vid fästad, ballongen är är mycket komprimerad och går lätt genom skidan . Ballongkatetern har en smal kanal som går ända från utsidan av patienten via nålen i ljumsken., genom katetern och lämnar katetern där ballongen omger den. Den är av mycket starkt material för att kunna klara att expandera mot motstånd.

Jag har inte funnit någon säker copyrightfri bild av en ballongkateter i aktion avseende vener men det finns bilder på katatrar som sprutar in kontrast.

Man kan iakta ballongkatetern så att den kommer i exakt rätt position och sedan vidga den, vilket kan göras flera gånger. När man är klar med vidningen tömmer man ballongen och drar den tillbaka över styrvajerna. Sedan byter man till en vanlig kateter för att göra ett nytt venogram för att se om ”operationen” har lyckats.

Han skriver också lite om när förträningen (stenos) återkommer ( restenos), vilket den gör i en viss procent enligt Zamboni. Han kan inte gå in på det närmare av det skälet att det finns så många olika förändringar att har inte har sett detta rutinmässigt och Zamboni har inte speciellt beskrivit fallen var tiden får utvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar