Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, juni 18, 2010

Kan man genom att ta bort D-vitaminbrist förebygga 70 procent av MS och förebygga progression?



Läser på George Jelinek nya sajt om D-vitamin om MS. Forskare vid Harvard har gått igenom forskningen om MS och D-vitamin och kommit fram till att 70(sjuttio) procent av alla fall av MS skulle kunna förebyggas om människors D-vitaminhalter låg kring 100 nanomol/ l. I Sverige varierar de rekommenderade nivåerna avseende vad som är brist, men i exempelvis den studie som gjordes nyligen i Uppsala om risken för brist för D-vitamin användes gränsen 75nmol/l vilket i sig är en uppgradering från tidigare där gränserna varit lägre. Det finns också studier som tyder på att risken för MS minskar med successivt högre värden- jag har tidigare skrivit om detta.


en bild som jag konstruerat från material jag läst ,
jag lämnar ingen referens till det här
men det finns beskrivet ovanstående länk



Man kräver också att stora studier görs- Vidare vill man ha ytterligare studier där man använder tillskott varierande mellan 4000-10 000 IE för att förebygga progression vid redan manifest MS.
Jar har tidigare skrivit om artikeln i Lancet och presenterat det förord som man skrev i Lancet avseende D-vitamin och MS.
Jelinek fann redan vid sin genomgång av MS forskningen att det fanns starka skäl att rekommendera D-vitamin vid MS. Det skall bli mycket intressant att läsa den nya boken. Jag har en känsla av att Jelinek är den som är bäst insatt i många delar av MS sjukdomen.

4 kommentarer:

  1. Hej
    Sambandet är helt klart, men orsaks och resultat är bara hypoteser. Det finns alternativa förklaringar till varför detta sambandet är så tydligt i samband med sjukdom. Här är några länkar man kan börja med. Det är inte helt lätt att sätta sig in i det och förstå vidden av detta.
    http://autoimmunityresearch.org/index.html
    http://www.youtube.com/user/DrTrevorMarshall#p/u/0/z2yEwnZy8B8
    http://www.bacteriality.com
    http://www.mpkb.org

    /Lotus

    SvaraRadera
  2. Anonym5:43 em

    Det finns tre mindre studier som talar för orsakssamband och givetvis finns behov av större studier MS plus de mängder av studier som talar om samband från populationsstudier. Grundforskning om D-vitamin ger också plausibla förklaringar mekanismerna. Ledarartikeln i Lancet har mycket substans bakom sin rekommendation.
    MVH Sune

    SvaraRadera
  3. Anonym2:29 em

    Mycket intressant detta med D-vitamin. Och sol. Klarar inte längre sol så bra pga värmeintolerans och har reducerat solandet rejält de senaste 15 åren.

    Minns dock andra tider då jag hade satt i system att alltid åka till solen aug-sept då jag upptäckte att jag slapp förkylningar och influensor om jag gjorde det. Och även vårtrötthet.

    Motsatsen gällde också. Efter en regnig sommar utan sol brukade jag ha flera förkylningar under vintern.

    Försöker nu få minst 15 minuter sol på morgonen då det är fortfarande svalt. Använder ingen solskydd då. Det sägs att morgonsol inte är så effektivt.

    Hittade en video där man bl a ifrågasätter hudcanserlarmandet. Hmmm. Svårt att veta.

    Tror i och för sig att det är sant att vår fragmenterade medicinska kunskaper gör att det finns bara en vinkel åt gången och det är ju olyckligt. Då blir ju kunskaperna oerhört grunda.

    Vad tror du om detta?

    http://www.youtube.com/watch?v=MOAEX86E6Ck&feature=channel

    Anna

    SvaraRadera
  4. Hej Anna,
    Tittade på videon. Michael Holick som förekommer i videon är en erkänd forskare avseende D-vitamin. I sin bok The vitamin solution rekommenderar han dock att man skall vara försiktig med solande vilket dock inte framkommer i denna video. Han menar att man kan sola försiktigt utan solfaktor i kanske 10-15 minuter 3-4 ggri veckan och få tillräckligt med D-vitamin.
    Man bör sola då ens skugga är kortare än vad man är själv för att få D-vitamin, så morgonsolande ger kanske dåligt med D-vitamin.
    Något som man kan ta till sig är att de strålar UVB som ger bildning av D-vitamin tränger genom vatten och man kan alltså vid bad dra nytta av solen. Kanske bra om man är värmekänslig.

    De slutsatser att solen inte har något med melanomutveckling att göra ställer jag mig frågande till tills man vet hur det förhåller sig. Man har ju i varje fall sett samband mellan om man solbränt sig och malignt melanom.

    Försiktigt solande enligt Holick försöker jag själv att tillämpa. Hälsningar Sune

    SvaraRadera