Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, juni 17, 2010

Upprepade slag mot huvudet är inte nyttigt- dementia pugilistica


Vad har de här världmästarna gemensamt?

  • Jack Dempsey Världsmästare i boxning

  • Joe Louis Världsmästare boxning

  • Beau Jack Världsmästare i boxning

  • Boxer Muhammad Ali Världsmästare i boxning

  • Wilfredo Benitez

  • Emile Griffith Världsmästare i boxning

  • Willie Pep Världsmästare i boxning

  • Sugar Ray Robinson Världsmästar boxning

  • Ingemar Johanson Världsmästare boxning

  • Floyd Patterson Världsmästare boxning

De fick alla sjukdomen dementia pugilistica. Hjärnan har, som jag senast kunde läsa i Min stroke, en stor plasticitet. Men den är också ett sårbart organ. Det är stor risk att man insjuknar i en demensliknande sjukdom efter att ha boxats.

Detta är en sjukdom som orsakas av upprepade slag mot huvudet under en längre period. Det orsakar att neuron dör. Det ger som namnet anger demenssymtom men är alltså inte någon Alzheimers demens. Till Alzheimer vet man ingen säker orsak. Dementia pugilistica orsaker är väl kända. Jag tycker att när man berättar om de här personernas demenssymtom och parkinsonsymtom och säger att det är Alzheimer eller Parkinson så ljuger man lite, man säger att de lider av en sjukdom som man inte vet orsaken till- det finns underförstått i diagnoserna- men jag tror kanske att många även utan kännedom om att dementia pugilistica finns misstänker sambandet. Ändå finns det skäl för sportjournalister och andra som berättar om patienterna sjukdom att faktisk säga rätt diagnos. Det kan ju faktiskt rädda några hjärnor.

Det är inte så som man ser i filmer och TV serier att man kan få mängder av sparkar och slag och sedan borsta av sig skadorna som man borstar bort smutsen från kläderna. Här finns ett stort behov av att få barn och ungdomar att verkligen tänka igenom detta. Boken Hjärnspark skulle kunna utgöra ett underlag för en sådan diskussion, men radio, tv och tidningar skulle också kunna rapportera mer om konsekvenserna på ett sätt som kunde främja diskussioner i frågan. Snarare har det blivit så att exempelvis sportreportrarnas språk blivit mera vårdslöst, förråat och skrikigt.

Jag minns väl Ingemar Johansson match mot Floyd Patterson 1959. Det var en händelse mycket större än kronprinsessans bröllop. Matchen tillhörde det som gav spänning åt tillvaron för en 13 åring. Men huvudaktörerna fick betala ett kostsamt pris även om de fick en hel del pengar. Inlägget inspirerat av boken Hjärnspark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar