Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, januari 17, 2012

Om salt och hälsa


Karin Bojs är en kunnig vetenskapsjournalist på DN, vars artiklar jag gärna om forskning jag ofta läser.   En del av det hon skriver väcker debatt. Jag tycker hon har en stor kännedom om mycket och hennes artiklar kan nog ge en balans i den förvirring som mun till mun metoden och löpsedlar ofta skapar om olika saker som är bra eller dåliga för hälsan. You name it- ena dagen är det farligt att äta potatis andra dagen är det nyttigt osv.
Vi med kroniska sjukdomar får åtminstone varje månad en hel del goda råd om vad vi bör göra för att bli bättre. Det är omtänksamt men mycket tröttsamt. Själv tror jag inte att jag kan bli bättre än vad jag är just nu eftersom jag är MS-frisk för närvarande som messan brukar skriva. I den här djungeln av goda råd och anvisningar behövs sansade journalister. Madeleine Sahlman på GP läser jag också gärna.

Risken är att min blogg ökar förvirringen men jag skulle vilja att min blogg också fungerar på ett liknande sätt som Karin Bojs artiklar, dvs säga ger fakta men också talar om en resultat från en forskningsstudie absolut inte är den slutgiltiga vetenskapliga sanningen. För detta behövs upprepade studier som har samma resultat, studier som använder olika tekniker för att belysa vad det gäller. Det behövs stora studier som ger starkt statistiska samband men det behövs också studier som förklarar orsakssambandet och liknande. Ock slutligen skall man kunna visa att det fungerar i praktiken. Ger jag dig den här medicinen blir du bättre, bra. Gör du det här händer det här etcetera. Ibland kan sådan verklighet slå igenom innan forskningen kommit så långt.
Nyligen skrev Karin Bojs om att man skulle ta livsmedelsverkets råd om salt intag med en nypa salt, där tyckte jag att hon var ute och cyklade och hoppas att få tog intryck av hennes artikel. Jag har skrivit om det på bland annat newsmill När nu detta är sagt kommer här mera om salt intag:
Kvoten Natrium/Kalium är starkt förknippad med dödlighet och kardiovaskulär dödlighet enligt en stor amerikanska studie.
Det är en studie publicerad i Archives of Internal Medicin, där man gått igenom data avseende 12367 vuxna amerikaner. Högre kalium intag var förknippat med lägre dödlighet och högre natrium intag var kopplat till dödlighet men bara Kaliumintaget var kopplat till lägre dödlighet i hjärt/kärlsjukdomar och död i kranskärlssjukdom. En högre kvot mellan natrium/kalium var starkt kopplat till dödlighet av alla orsaker, hjärtkärlsjukdom och framförallt till ischemisk hjärtsjukdom- kranskärlssjukdom.


Hög kvot natrium /kalium innebär alltså att man har mer mängden natrium i förhållande till kalium. Av det här skall man inte dra slutsatsen att man skall börja äta kaliumtillägg, då kan man bli  sjuk mycket snabbt  och dö av hjärtstillestånd om det äts okontrollerat. Kalium skall ordineras och följas med prover.

Däremot skall man kanske titta på hur och vad man äter. I studien skriver man att salt (natriumsalt) ofta läggs till i processad mat medan det i frukt, grönsaker och mejeriprodukter tenderar att vara en lägre kvot natrium/kalium. Det kan vara så att en låg natrium/kalium kvot är en markör för att man äter mycket vegetarisk mat och lite processade produkter.
chilepeppar innehåller capsaicin
här finns att läsa om capsaicin och forskning däromkring men det är bara forskningresultat; och steget kan vara långt till den mer definitiva vetenskapen,
på spansk tv (Manana uno) finns dock klara rekommendationer om att man skall äta peppar picante för att det är så hälsosamt.

Den säkraste vägen att få en bättre kvot är att äta kaliumrika frukter och grönsaker, skriver två kommentatorer Silver och Farley men de skriver också att åratal av utbildningskampanjer har inte haft någon effekt. Ändå är the best things in life free till exempel äta med en bättre natrium/kalium kvot.

2 kommentarer:

  1. Visst är det skönt att få kalla sig MS-frisk för det mesta. Jag brukar ofta tänka att det finns de som har det så mycket tuffare än vad jag har det och det är jag så innerligt tacksam för.

    Vad roligt att få läsa om dina äventyr, du verkar ha fullt upp med mycket roligheter.
    Ha en forsatt fantastisk vistelse!
    Hälsningar messan

    SvaraRadera
  2. Hej messan,
    jag tycker MS frisk är ett ganska bra ord och också ett ganska bra tillstånd. Hoppas det får fortsätta vara så.
    Jag skall fortsätta min vistelse här nere en tid till. Ville förmedla lite av vad man gör härnere. Man kan ha en ganska omväxlande tillvaro här med ett bra socialt nät. Dessutom får jag lära sig ett nytt språk. Nu tycker jag faktiskt att nånting börjar fastna. Det är inte bara en ordgröt när jag lyssnar på folk utan jag urskiljer ett och annat.
    hälsningar Sune

    SvaraRadera