Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, juli 02, 2012

5 studier som talar för att D-vitamin kan minska skovfrekvensen av MS


Tidigare har jag sett fyra studier där man sett minskad risk för skov och /eller lesioner på MRI då man har högre D-vitaminvärden i blodet.
 1. En undersökning ( mer än 400 personer) visade att högre D-vitaminhalter gav färre lesion på MRI. Se bild. 


   
 2. Forskaren Judy Burton presenterade . 2008 hon en delstudie på AAN:s kongress i Chicago. AAN är amerikanska neurologföreningen. I studien undersöktes 50 personer i 12 månader. Hälften fick stigande dos D-vitamin från 4000 IE till 40 000 IE under 6 månader sedan avtrappade man till 10 000 IE. Andra hälften fick 4000 IE under hela studien. Personerna fick tillskott av 1200mg/dag av kalciumfosfat. Man fann ingen allmän försämring på EDSS skalan, en skala som mäter handikapp. Bara 16 procent fick skov i behandlingsgruppen medan 40% i placebogruppen fick det.
 3. Forskaren Bruce Taylor studerade 145 personer och fann att antalet skov tycktes minska ju högre halt av d-vitamin man hade. 10 nanomol/ml högre halt tycktes minska risken med 10 %. I en kommentar till studien säger Taylor att om man dubblar sin D-vitamin halt minskar man risken för skov med hälften.
 4. Forskaren Ellen M. Mowry i San Fransisco och kollegor publicerade i januari 2010 en rapport, som också visade att om man ökar halten D-vitamin i blodet resulterar detta i färre skov. Studien var gjord på 110 patienter vars MS debuterat då de var barn. I studien kunde man se att om halten 25- OH D3 ökade med 10 nanogram /ml minskade risken för skov med 34 procent. Skulle man öka halten med 15 ng/ml skulle minskningen bli 50 procent enligt Mowry.


Nu har jag fått en länk om en ny studie ( Tack Buster för länken)
En holländsk studie av Runia med flera tyder på att högre D-vitaminhalter skyddar mot skov. Man följde 73 personer med skovförlöpande MS i 1,7 år och tog blodprov och mätte halten 25 OH-D var åttonde vecka. Studien hade inte kontrollgrupp . 58 personer hade totalt 139 skov under tiden. Man delade in halterna i låg halt mindre än 50 nmol, medel halt 50-100 och hög halt >100nmol 25-OH-D. Risken för skov minskade signifikant med högre halter. Man fann ett linjärt samband mellan antal skov och halt av D-vitamin. Linjära samband kan vara starkare statistiskt.
Problemet med studien var att det inte fanns någon kontrollgrupp- man skriver att sambandet skulle kunna vara det motsatta, att har man färre skov har man högre D vitaminvärden-man är ute i solen mer.


5 kommentarer:

 1. Buster.9:09 fm

  Fint Sune att du sammanställt studien på ett bra sätt. Jag tror det här är bara början om D vitamin och MS. Jag har skämtat tidigare på ms-portalen att flourtanterna i grundskolan borde även ge en tablett D vitamin och studierna talar det var rätt tänkt.

  SvaraRadera
 2. Buster.9:12 fm

  Nu borde Sverige börja rekomdera ta D-vitamin.
  Studier haglar nästan in att D vitamin har i alla fall en skyddande effekt mot ms. D-vitamin är billigt och är säkert bra för många andra sjukdomar.

  http://www.multipelskleros.nu/sv-se/Science/The%20sun%20and%20D%20vitamine%20can%20protect%20against%20MS.aspx

  SvaraRadera
 3. Håller med dig speciellt som det troligen skyddar mot andra åkommor. Hälsningar Sune

  SvaraRadera
 4. Buster.9:04 fm

  Samband mellan multipel skleros, att vitamin D ska testas.

  En värld-första kliniska studie för att bestämma vilken roll vitamin D spelar för att förebygga multipel skleros (MS) är på väg att komma i gång i Perth. Det fyraåriga studien är spetsen av framstående lokala neurologen och 2012 Western Australian of the Year inom näringsliv och yrken.

  Den multipel skleros Society of Western Australia (MSWA), som bidrar nästan $ 1,1 miljoner till de $ 2.500.000 rättegången, sade 290 patienter från Australien och Nya Zeeland som hade upplevt sin första episod av MS symtom skulle rekryteras till studien.

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&rurl=translate.google.se&u=http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/1334&usg=ALkJrhg-f5M2IGAFqvKWaSZdwhIFkOTQmA

  SvaraRadera
 5. Buster.8:44 fm

  D-vitamin viktigare än vad de trott?

  Man har hittat en gen; CYP27B1 som hjälper Previtamin D3 att bildas i huden, och förvandlades till 25-OHD i levern. Patienter med bl a MS har fel på just den här genen!

  http://www.tell-us.se/35873000

  SvaraRadera