Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, juli 27, 2012

Vad händer då man utsätts för ett drev?


Jag läser boken Drevet går- Om mediernas häxjakt av Anders Pihlblad journalist på TV 4.
Han har själv arbetat som kvällstidningsjournalist och även deltagit i “drev”, skriver han men 2007 var han en av huvudpersonerna i den så kallade Schenströmaffären. I korthet gick den ut på först att han som journalist lierade sig med makten. Han hade suttit och ätit och druckit tillsammans med statsministerns närmaste hand Ulrika Schenström och så hade en papparazzifotograf tagit ett foto i samband med att de pussades. Bilden kablades ut i media och man skapade ett drev. Initialt var han mest utsatt men sedan ändrades fokus till Schenström som visade sig ha någon sorts jour den kvällen ( hon lämnade bordet flera ggr för olika samtal) och då hade hon druckit alkohol. Det hela ledde så småningom till att hon avgick.
Anders Pihlblad tog väldigt illa vid sig i drevet och han gick bland annat ner 18 kilo tiden efteråt. Han har nu intervjuat ett antal personer som varit med om så kallade mediadrev.

Det visar sig att alla har tagit mycket illa vid sig i de situationer de varit i. Gudrun Schyman är kanske en av de som varit mest utsatt för olika drev och man skall inte tro att det gått henne omärkt förbi. Hon beskriver bland annat att hon hade självmordstankar i vissa situationer och det har hon inte varit ensam om. Det har också förekommit självmord i samband med medieaffäreer. År 1957 hängde sig en ung minister. Det visade sig att han i samband med smärtmedicinering tagit alkohol och blivit påverkad och fallit ihop. Då hade polisen tagit honom för fylleri. Nu riskerade detta komma ut i media. Hans lösning var att ta sitt liv. 2002 tog den fd hälsoministern i Norge sitt liv efter att han valsat runt i medierna för att han haft avgångsvederlag från regeringen plus fått stora konsultarvoden. Det är således inte helt ofarliga saker media sysslar med vid dreven och vi som läser har naturligtvis en del i det. Men det betyder samtidigt inte att man inte skall granska makten eller korruption.

De här sakerna har givetvis konsekvenser för hälsan. När Yvonne Ruwaida fick sina fiskar vara pga att hon åkt mycket taxi, tröståt hon och gick upp i vikt. En av de som varit allra längst utsatt var Lars Bäckström. I efterförloppet till tsunamin återkom han i olika turer i media i ett flertal år. Det ledde bland annat till att han fick sitta utan arbete på sitt jobb på UD under två år till slut fick han en generalkonsulttjänst i Hongkong. Man frågar sig vad det fick för konsekvenser för hälsan och för personen.

Det är inte bara personerna i fråga som utsätts utan också i hög grad familjerna, äkta hälfter och sambos, barn, föräldrar. Jag tror konsekvenserna kan vara ganska stora. Det är väl känt att efter traumatiska och svåra händelser ökar riskerna påtagligt att man skall bli sjuk. När maken dör ökar risken för att hustrun också skall dö inom något år högst påtagligt. En dansk undersökning visade att de föräldrar som mist ett barn hade i efterförloppet en ökad risk att utveckla multipel skleros. Det är sannolikt att vi har en hel del dolda följder av de så kallade mediadreven.

En intressant och viktig bok. Den borde ha diskuterats i media- men har den det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar