Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, juli 31, 2012

betainterferon och D vitamin- verkar interferon genom att öka halten D-vitamin?

En undersökning från Australien visar samband mellan behandling med interferonbehandling och D vitamin.
Man har funnit följande:
De patienter som står på betainterferon har högre halter av D vitamin än de som inte står på det.
De med högre värden på D-vitamin och står på betainterferon har färre skov.
Utan behandling med betainterferon fann man inte denna effekt.
och även tvärtom utan höga värden på D-vitamin fann man heller inte denna effekt.
Kantareller innehåller D-vitamin
Står man påbetainterferon tycks man ta upp D-vitamin bättre efter att man exponerats för sol.

Riktigt varför betainterferon har effekt vet man inte säkert men det påverkar immunsystemet på något sätt, betainterferon är ju också i naturen en signalsubstans i immunförsvaret. En av forskarna Simpson säger att kanske interferon utövar sin effekt på skov genom effekten på D vitamin, som man vet har förmågan att dämpa aktiviteten på de inflammatoriska vägarna i immunsystemet.
Man rekommenderar att alla med med skall följas med D-vitaminvärden

"This study does provide further support for persons with MS to periodically have their vitamin D measured, particularly in winter, and if they are deficient, to seek the advice of their physician as to whether supplementation is appropriate for them." ( professor Bruce Taylor)

3 kommentarer:

  1. Intressant! speciellt om det BARA skulle vara det ökade upptaget av d-vitamin som gör att betaferonet har effekt. Dom som stod på betaferon hade ju 3ggr så höga halter av d-vitamin som jag förstod det. Dyra d-vitaminer om detta är hela sanningen när det gäller effekten.

    Hälsningar
    Daniel

    SvaraRadera
  2. Hej Daniel,
    ... ... och ännu intressantare blir det när man ser att den är gjord på patienter mellan 2002-2005, dvs innan det blev allmänt att MS patienter tog D-vitamin och speciellt tog man det inte i högdos. Själv började jag med det 2004 i multivitaminform, dvs c:s 400 IE, efter att en undersökning kommit som visade att risken att få MS var mindre om för de som tagit D-vitamin i sådan mängd.
    George Jelinek hade visserligen gjort sin genomgång av forskning om MS och kommit fram till att D-vitamin tycktes spela en roll, men det var ganska begränsat känt.

    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Buster.5:10 em

    Jag läste den här gamla D vitamininlägget och tänkte på det Magnhild skrivit på ms-portalen i hennes artikel 7.
    --------------------------------------------------

    Den här tydliga korrelationen mellan breddgrad och frekvens av MS förefaller att minska. I sydstaterna i USA har insjuknande i MS ökat, medan insjuknande i MS i Minnesota i norra USA är oförändrat.

    I en annan studie fann man att bland kvinnor födda före 1946 är ”nord-syd gradienten” tydlig, men bland kvinnor födda efter 1946 har den delvis försvunnit. Orsaken till denna förändring i MS-risk är inte klarlagd, men den sammanfaller i tiden med att mjölk och andra livsmedel i många länder har fått tillsats av vitamin D och att rakit (engelska sjukan), som orsakas av brist på vitamin D, i det närmaste har försvunnit.

    SvaraRadera