Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, juli 03, 2012

Nordisk mat:
Kan föda producerad i Sverige, i närmiljön eller köpt i närmaste livsmedelsbutik fungera lika bra som medelhavsmat? Det ville Viola Adamson och övriga forskare på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet. ta reda på i en studie.
Min hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost.” (citat från Viola Adamsson). Hon säger också att hon trodde att vi här i Norden är biologiskt anpassade till mat baserad på nordiskt ursprung. ( Det skulle väl i så fall ha med epigenetik att göra. Vårt DNA är nog ganska likt de första invandrarna till Norden för 10 000 år sedan eller när det nu var. Jag tror alltså inte riktigt på det. Om det finns något samband tror jag mera att det är att vi har hittat mat som passar oss biologiskt.)

Studien höll på i sex veckor och omfattade 44 personer i en grupp som fick en ”nordisk diet” medan en kontrollgrupp om 44 fick äta sin vanliga diet. Dieten som gruppen åt var kontrollerad och de fick ut den mat de skulle äta, däremot fick de äta ad libitum (efter behag eller obegränsat).
11 personer fick göra ytterligare fyra veckor med dieten.
Resultat var att man fann statistiskt säkra samband avseende lägre kolesterol värden beträffande LDL det onda kolesterolet var ju detta bra. Man gick också ned i vikt och insulinkänsligheten ökade. För de personer som deltog i den längre studien bestyrkte deras värden resultaten. Effekten på kolesterol motsvarade vad kolesterolsänkande mediciner kan ge.
Kosten var i stort lika medelhavskost med lägre halter av mättade fetter och mer fleromättade. Fibrer. Frukt och grönsaker. Här är hela listan på nordisk mat.
Det finns två böcker om Nordisk diet:
Hälsosam nordisk kost

Nordens bästa mat : det nyttiga nordiska skafferiet
Här en pdf om studien


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar