Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, april 15, 2010

Träning och hjärnan.



Bilden av hippocampus: Images are generated by Life Science Databases

CC-BY-SA-2.1-jp

I programmet Våra geners hemliga liv såg jag bland annat ett avsnitt som skulle illustrera träningseffekters påverkan på hjärnan. Det var psykiatern Thomas Wobrock som undersökte effekten av träning på hjärnvolymen och speciellt hippocampusområdet, som är centralt för kognitiva funktioner inte minst minnet.

Det har skrivit en hel del om att förmågan att tänka och andra kognitiva funktioner påverkas positivt av träning, vad Wobrock här visar i en liten

studie är att det faktiskt gör att delar av hjärnan tillväxer. I studien fanns tre grupper. Det var dels en grupp med åtta manliga patienter ( Experimentgruppen) med schizofreni samt två kontrollgrupper. En kontrollgrupp bestod av åtta friska män och den andra bestod av åtta män med schizofreni.

Experimentgruppen fick cykla en halvtimma på ergometercykel tre gånger per vecka.

Kontrollgruppen med friska män fick också cykla på ergometercykel tre gånger per vecka.

Kontrollgruppen med män sjuka i schizofreni fick spela ett fotbollspel av typ man ställer på ett bord. Det ger alltså ingen fysisk träning av kondition men väl kognitiv träning och även koordination.

Man undersökte hjärnan med MRI före och efter, man gjorde konditionstest och test av korttidsminnet. Det visade sig att i båda grupperna som fick träna fysiskt ökade volymen av hippocampus men så inte hos fotbollsspelgruppen. Även korttidsminne förbättrades, liksom konditionen.

Det tycks som att fysisk träning är viktigt speciellt senare i livet enligt andra länken i inlägget. Man har i studier på möss funnit att fysisk träning ökar nivåerna av tillväxtfaktorer, bland annat en som heter braind derived neurotrophic factor.. Träning påverkar uttrycket av gener på ett sätt som kan misstänkas öka hjärnan plasticitet, dvs hjärnan förmåga att omformas, läka sig själv.

Vårtecken bilden tagen idag 15 april.



4 kommentarer:

  1. Anonym4:13 em

    Hej Sune.
    Jag vet inte om Du sett detta. Engelskan blev svår bitvis för mej. Hur göra för att få detta refererat på Svenska?
    http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fhosted.mediasite.com%2Fmediasite%2FViewer%2F%3Fpeid%3D5625f9f8badd40eab1b1a3ebb41a8ba6&anno=2
    mvh
    Tore

    SvaraRadera
  2. Hej Tore,

    som ett första förslag, ta tid på dig att titta på bilderna. De går att klicka fram en och en.
    Ett axplock bara:
    I korthet kan man säga att alla fyra personerna i panelen var angelägna att säga att det är viktigt att det hela görs i studier. Möjligen hade Zamboni en annan mening om en speciell grupp av patienter som snabbt blir mycket sämre.

    Dr Miller gick igenom vad som finns i medicinering och vad som är på gång. Han sa något om att det är mycket effektiva mediciner på gång, jag antar han kanske menar alemtuzumab.
    Det finns ju också många fler. Alla poängterade att det är viktigt att man fortsätter med medicinerna och inte slutar med dem.

    Zamboni gick igenom sina forskning och poängterade att det rörde sig om PTA perkutan transluminal angioplastik, dvs ballongdilatation, vilket han bedömde som ganska riskfritt. Den interventionröntgenolog som var med drog upp några risker med det men även han såg det som ganska riskfritt. Zamboni betraktatde stentning som riskfyllt och ansåg att det var bättre att göra om en ballongdilatation, det är mindre risk.

    Forskaren från Buffalo Dr. Robert Zivadinov började med att tala om elefanten i rummet, med de menade han att de fanns oerhört många människor som tittade på detta via online. För ett antal år sedan skulle detta vara begränsat till relativt få personer.
    Han berättade om utfallet från de första 500 personerna i Buffalo undersökn ingen. De siffrorna är i stor sett kända. Vad han tillförde var att Doppler undersökningarna kanske inte var de mest effektiva och att man efter att ha fått de nyaste utvecklade av Zamboni hade siffrorna ändrats så tillvida att man fann något fler med CCSVI.

    Det fanns många frågor som man inte kunde besvara utan framtiden får utvisa.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera
  3. Anonym11:15 em

    Då har Zivadinov alltså inte använt venografi i sina undersökningar. Jag har på ett flertal ställen sett man inte hittar förträngningarna innan man går in med venografi. Då förstår Jag inte längre varför man jämför med Zambonis lilla studie. Där användes väl venografi med nästan 100% förekomst av stenosis.
    Appropå stentar:
    http://www.abbott.com/global/url/pressRelease/en_US/60.5:5/Press_Release_0798.htm
    Mvh
    Tore

    SvaraRadera
  4. Studien heter combined transcranial and extracranial venous doppler evaluation in Multiple Sclerosis and related diseases, CTEVD study- så jag tror inte man använt venografi eller phlebografi. Så studierna är inte riktigt jämförbara så. Zivadinov har nu höjt prevalensen ( ung. förekomsten) av CCSVI hos MS patienter till 62 % utifrån sina undersökningar.
    Det är intressant; men jag tycker till exempel D-vitamin tråden är minst lika intressant. Det rapporterade idag dessutom om statiner och att det minskade skovfrekvensen, Det är intressant jag har tagit det av och till och jag tror men minns inte säkert ( skrev inte på den tiden ngn dokumentation ) att jag fick skov i två omgångar då jag hade slutat med det. Nu tar jag det permanent sedan 2003. D vitamin i låg dos sedan 2004 och diet sedan 2006. Har inte haft något säkert skov sedan dess. Det har egentligen bara blivit bättre under den här tiden. Men så kan faktiskt MS vara utan att man gjort något också; men jag tror att alla sakerna faktiskt inverkar.Det var därför mycket intressant att läsa om studien på MSRC news idag.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera