Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, maj 07, 2010

blandat om D-vitamin


Calle Santa Ana från andra hållet
/ Vindens Skugga

 • Hur mycket skall man äta för att få tillräckligt med D-vitamin. 9 stora ägg, eller äta 3 portioner med tonfisk eller 30 liter mjölk per dag för att komma upp i halten 75 nmol/ml vilket enligt denna föreläsning är den mängd D-vitamin man behöver.

 • 105 blivande mödrar i Förenade Arabemiratet studerades avseende D vitaminhalten. Man fann extraordinärt många fall med D-vitaminbrist enligt forskaren vid Cincinnati Children's Hospital, Adekunle Dawodu. Denna D-vitaminbrist beror till stor del på hur klädseln är utomhus; den förhindrar att huden får kontakt med sol. I denna studie
 • betecknar man 50nmol/ml som D-vitamin brist och man fann att 75 procent hade mindre än 25 nmol/ml. Dawodu säger att det är inte bara skelettsjukdomar som rakit som kan orsakas av D-vitaminbrist. Det kan ökar luftvägsinfektioner och kroniska sjukdomar. Han rekommenderade att man bör göra en moderat ökning av solning samt D-vitamin tillskott. Artikeln är intressant bl a på grund av vad man hört om ökningen av MS i Kuwait och också att man misstänker att ökning av autism bland barn som fötts av somaliska mödrar i exil i Sverige.

 • Om man ger D-vitamintillskott till patienter med brist på vitamin D ( i denna studie definieras brist som 30 ng/ml) och höjer deras halt till över 43 nanogram minskar dödligheten i hjärtsjukdomar med 30 procent enligt en studie som presenterades vid American College of Cardiology.

6 kommentarer:

 1. Anonym6:03 fm

  Hej Sune.
  Det verkar svårt att få D-vitaminet i tillräcklig omfattning via kosten. På våra breddgrader också via solen. Det är ju lite märkligt då vi borde vara anpassade för livet här. Eller också är vi inte det. Det kan man ju fundera över en bister vinterdag i januari med -25.
  Mvh
  Tore

  SvaraRadera
 2. Anonym5:42 em

  Hej,
  I viss män har en anpassning skett med den ljusa hyn som gör att man lättare bildar D-vitamin. Men det hjälper ju inte då det inte finns någon sol. Vi är mycket inomhus, vi skyddar huden med solskyddsfaktorer som gör att det inte bildas något D-vitamin för att inte få den aggressiva cancern malignt melanom, kosten har förändrats mindre fisk, mindre mjölk etc.
  Allt detta har vi inte anpassats till; sådana förändringar tar 1000-tals år och kanske 100 000 år.
  Jag tror inte jag har bildat så värst mycket D-vitamin sedan jag kom till Sverige i början av april.
  Frågan är om inte man borde öka på rekommendationerna om D vitamintillskott. Man är rädd för förgiftningar men det är enligt nyare undersökningar på det sättet att vi tål högre doser av D-vitamin än man tidigare trott. Jag tror att man borde hur vårt D-vitaminläge ligger till.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym9:35 em

  Hej Sune
  Jag har sedan förra sommaren ökat mitt d-vitaminintag och ligger numera på 8000ie varje dag. Utan att tala om det för min doktor så bad jag om ett blodtest. Jag fick det och hör och häpna allt såg bra ut, helt normalt. Är jag förgiftad så har jag inte märkt något.
  Mvh
  Lotta

  SvaraRadera
 4. Anonym11:31 fm

  Intressant Lotta. Klokt att få provet på 22 OH D3 taget. Har du märkt någon förändring? Visserligen tror jag att vad man ser kommer på lång sikt, men det är ändå intressant att höra.
  Jag tittade igenom det här med att jag undviker mättade fetter och gluten, och fann att det faktiskt tog mycket längre tid att komma tillrätta med mina utslag och klåda än jag mindes. Det såg ut att ta bortåt ett halvår enligt mina blogganteckningar, men själv minns jag det som att det tog några dagar. Ett tips är skriv ner hur du mår och gör en uppföljning av det om ett halvår, ett år.
  MVH
  Sune

  SvaraRadera
 5. Anonym8:18 em

  Visst har jag märkt förändring som jag tror hänger ihop med min ökade dagliga d-vitamindos. Jag känner mig piggare, gladare, mer fokuserad, starkare och jag tolererar sol och värme mycket bättre än tidigare (Jag kan stanna i solen hur länge som helst och jag njuter av varje sekund). Jag tror att det har med D-vitaminen att göra eller så är det 0mega-3 eller gurkmejan eller allting sammantaget. Men faktum är att jag inte märkte några positiva förändringar som jag beskrivit ovan innan jag passerade 4000iegränsen. Tack för ditt tips förresten. Jag ska skriva ner några rader om hur jag mår i min almanacka.
  Mvh
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta,
  Verkligen intressant. Jag tar själv D-vitamin i högdos. Jag vet inte om det förändrar något eftersom jag tror att jag får mycket D vitamin då jag vistas på Teneriffa, ( då tar jag det i lägre dos). Jag märker emellertid att jag successivt förbättras och att sjukdomen stillat sig. Vad som gör vad vet jag inte.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera