Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, maj 20, 2010

Sativex godkänns snart i England och Spanien


Möjligen kommer Sativex att godkännas i England och Spanien i slutet av juni 2010 enligt en artikel i Pharmaceutical Business Review den 20 maj 2010. I båda länderna säger nu läkemedelsmyndigheterna att det inte finns några större frågor avseende kvalitet, säkerhet eller effekt kvar att besvara. Det som återstår är i praktiken att uformningen av patientbroschyren skall utformas, dvs bipacksedeln. Efter detta återstår den sista fasen , som enligt artikeln kallas national phase, och sker i länderna var för sig och består i hur produkterna skall förpackas och vissa relaterade dokument. GW Pharmaceutical väntar därför att det skall godkännas i slutet av kvartal 2, dvs i juni.
Därefter kommer man att lämna in för godkännande i andra europeiska länder. Båda länderna är EU länder och godkännandet bör gå igenom EU:s läkemedelsmyndighet, EMEA.
Sativex framställs från cannabisplantor av ett företag som heter GW Pharmaceuticals. Medlet är en munspray. Det är sedan tidigare godkänt i Canada för nervsmärtor och spasticitet vid MS.
Extraktet bestär av THC, tetrahydrocannabinol och CBD, cannabidiol. Dessa forskas på avseende flera medicinska eftekter som smärtstillning, kramplösande, anti inflammation mm.
Det man framställer Sativex från är blad och knoppar, som är rikast på cannabinoider. Dessa skalas, torkas, upphettas och genomgår flertal olika processer innan det förvandlas till ett spray. Det kan sedan det insprayats i munnen absorberas av munslemhinnan till blodet. Enligt en beskrivning jag läst kan sprayen via ett mikrochiplås programmeras av läkaren för att minska missbruksrisk.
I England kommer medlet att sälja av Bayer Shering Pharma och i övriga EU av Almirall.

Förutom smärta, kramper, spasticitet kan medlet även användas mot täta urinträngningar. Kort sagt om det fungerar skulle det kunna öka livskvaliten en hel del för många med MS.

2 kommentarer:

 1. Anonym8:43 em

  Vet man vilka biverkningar Sativex har?

  SvaraRadera
 2. De vanligaste biverkningarna som rapporterats av personer som tar Sativex är yrsel och trötthet. . Andra vanliga biverkningar är dåsighet, yrsel och illamående. . Dessa biverkningar brukar uppträda under de första fyra veckors behandling, och blivit ovanligare med tiden. . De vanligaste biverkningarna kan också minskas genom att minska dosen av Sativex (med färre sprayer eller vänta längre mellan besprutningar). Andra vanliga biverkningar är faryngit, nedsatt koncentrationsförmåga, muntorrhet och dimsyn. . Sällsynta men mer allvarliga biverkningar av Sativex är hallucinationer och stomatit (inflammation i munnen). Människor som upplever betydande biverkningar bör inte köra bil, använda maskiner eller delta i någon aktivitet som skulle kunna vara farlig.
  Studier med långvarig användning av Sativex hos personer med MS visade att plötsligt avbrytande av behandlingen inte resulterade i någon större uttsättningsliknande symtom. Vissa människor rapporteras tillfälliga förändringar i deras sömn, känslomässig status och aptit efter utsättande. . Bristen på utsättningssymtom tyder på att beroendet av behandlingen är högst osannolikt.
  Google översatt från Multiple Sclerosis Trust http://www.mstrust.org.uk/information/publications/factsheets/sativex.jsp#whatare

  SvaraRadera