Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, maj 06, 2010

Finns det säkra sätt att få vitamin D genom solen?


Calle Santa Ana, där Sempreres bokhandel låg
i boken Vinden Skugga.
Mörk gränd inte mycket solljus där inte trots Barcelona

D-vitamin kan kroppen själv bilda genom bestrålning av ultraviolett ljus/ fraktion UVB
Det finns dock vissa problem med detta, dels kan inte D-vitamin bildas under stora delar av året om man befinner sig på våra breddgrader. En tumregel därvidlag man kan använda är att om skuggan är längre än du själv kommer strålarna in med för liten vinkel och de får färdas så långt genom atmosfären att de inte ger tillräckligt med UVB för att D-vitamin skall bildas.
Det andra stora problemet är att solning är förenat med risker för hudcancer, speciellt malignt melanom. Två viktiga personer i staten samt representant för Cancerfonden hade den 12 maj 2009 en artikel inne i DN, där man slog ned på de rapporter som kommit i en allt ökande grad om D-vitaminets inverkan på hälsan, bland annat därför att de ansåg att det skulle bidra till ökad förekomst av hudcancer. Man skrev bland annat att att människor genom normal utevistelse och med vitaminberikad kost på vinterhalvåret som komplement väl kan täcka behovet av D-vitamin vilket vad jag kan förstå är helt fel, i Sverige ger normal utevistelse under vinterhalvåret inget d-vitamin alls och det som man får via kosten är alldeles otillräckligt. Men jag har ändå inte velat ta ställning till solning just med tanke på hudcancer. Men när jag nu ser på YouTube en diskussion mellan en hudprofessor Gilchrist och Michael Hollick som ägnat sig åt forskning om D-vitamin i många år finner jag att frågan tas upp där.
Michael Hollick säger att man kan sola säkert genom att sola 10-15 minuter cirka tre gånger i veckan och genom detta få tillräckligt med D-vitamin. Dr Gilchrist säger att hon tycker också att dessa råd i sig är säkra men det är bara det att "tonåringar" lyssnar på detta och beslutar sig att sola hela dagen på beachen.
Såvitt jag förstår är det detta som man tar upp i DN-artikeln också. Jag menar då att man faktiskt kan ge rådet att sola kortare tid per dag utan solskydd, kanske 10 minuter varje dag eller 15 och därigenom få D-vitamin. Varje dag kanske behövs i Sverige, eftersom Hollicks råd gäller den breddgrad Boston ligger på. Därefter bör man ta på sig ett solskydd med hög skyddsfaktor, skyddande kläder eller gå till skuggan. Jag är alldeles övertygad om att detta går att lära sig.
Under vinterhalvåret behövs D-vitamintillskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar