Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 25, 2010

Kropp och själ- solskyddsmedel,solning och malignt melanom

Reptiler drar sig gärna till solen. Igår såg jag den här ligga och gosa sig
på en skogsstig. Michael Holick skriver att han tror en möjligt orsak till
till att dinosaurerna dog ut var att de fick D-vitaminbrist efter ett
vulkanutbrott där mycket aska gjorde att de inte kunde få tillräckligt
sol och därmed D-vitamin till sina väldiga skelett. I varje fall tycks det
vara så att många djur gärna vistas i solen en viss del av dagen förmodligen
för att få bland annat D-vitamin.Lyssnade på Kropp och själ, som handlade om solskyddsmedel, solning och malignt melanom.
Intressant att lyssna till de två läkarna (hud och cancer), som faktiskt gav i stort samma råd som Holick: Det gäller att skydda sig mot solen på ett klokt sätt. Hudläkaren och professorn Olle Larkö jämförde med riskerna med att dricka vin och talade om 1-2 glas solsken om dagen. Också cancerläkaren var inne på samma linje.
Det är så att malignt melanom ökar trots att användningen av solskyddsmedel ökat. Det finns också ett samband med solning; hur sambandet ser ut kanske man inte riktigt vet men att bränna sig är en riskfaktor är något man är överens om, liksom att det är speciellt viktigt att inte bränna sig som ung.
Om solskyddsmedel skyddade mot malignt melanom kunde man inte säga; vad man däremot sa var att man skall inte använda solskyddsmedel för att kunna vara i solen längre än man skulle ha varit annars.
I Sverige kan man inte få tillräckligt med D-vitamin med solning, i varje fall vintertid, så här behöver vi tillskott av D-vitamin på annat sätt. Däremot kanske just solen/dagsljuset till skillnad från" inneljus"/ har flera effekter bland annat som reglering av D-vitamin halt, men också för våra biologiska rytmer, sömn etcetera. Se inlägget om ljusbehandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar