Inte så väldigt mycket förefaller det mig. Många frågetecken.
Lågkolhydratdiet baserad på animalt ursprung i form av fett och protein enligt en stor studie publicerad i Annals of Internal Health den sjunde september 2010 är associerad med en högre risk för att dö av på grund av alla orsaker och på grund av hjärt-kärlsjukdomar medan en lågkolhydratdiet baserad på vegetarisk fetter och proteiner hade lägre risk att dö än genomsnittet av dessa orsaker.
Studien är baserad på två stora material Nurses Health Study (Kvinnor) och Health Professionals Follow Up Study ( män) och utförd av Teresa Fung och kollegor vid Department of Nutrition vid Simmons College. Man skriver att lågkolhydratdieter har hävdats leda till viktminskning och förbättrade kolesterolvärden och blodtryck. Långtidsdata avseende låga kolhydrater och dödlighet är sparsamt.
Lite förvånad blir man över detta med vegetabiliskt fett. Det är vad jag förstår vanligast med vegetabiliskt fett i form av omega -6, och det är ju något som verkligen varit ifrågasatt. Speciellt intressant är det att det här är kanske också från tiden då det fanns mycket kontstgjorda transfetter.
Jag läser om studien på medscape, och i ett utdrag från en ledare i publicerande tidskrift sammanfattar man att nuvarande stadium är sådant att ingen kan med legitimitet hävda att en lågkolhydratdiet är antingen skadlig eller säker med någon grad av säkerhet till en storskalig randomiserad studie med meningsfulla kliniska mätningar görs.
Sen frågar jag : Kan en sådan studie med kost verkligen genomföras:
Storskalig ? Kanske ja men kan tillräckligt många personer verkligen följa en sådan i diet en lång tid.
Randomiserad:: det bör innebära att alla andra faktorer skall vara lika med hjälp av randomisering- det går nog- men kan de sedan fortsätta med det i 12-25 år.
Vad säger Annika Dahlquist om det här? Jag hittar inget om det, men letade inte länge.
Vad säger Kostdoktorn? Hittar inte något där heller.
Jag fortsätter i varje fall att äta så lite mättade fetter som möjligt ( vilket studien stöder), samt lite omega-6 ( vilket inte studien stöder).
Gärna omega-3 och enkelomättade fettsyror. ( främst från olivolja). Försöker ligga lågt med snabba kolhydrater men det blir en del.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar